Apartamente "2 in 1" si locuinta de proba, noile strategii ale dezvoltatorilor de locuinte. Cum comentati?

Autori: Mirabela Tiron , Cristi Moga 14.09.2009

Dezvoltatorii imobiliari cauta noi metode de promovare a locuintelor, in conditiile in care vanzarile sunt la o treime fata de 2007, iar dezvoltatorii au inca locuinte finalizate, dar nevandute.



Astfel in timp ce reprezentantii companiei de dezvoltare imobiliara Impact ofera apartamentele din ansamblul Greenfield din Bucuresti spre testare pentru un weekend sau chiar o saptamana, fratii Negoita au inceput sa recompartimenteze apartamentele din complexul Confort City pentru a le vinde mai usor in aceasta perioada.

Pentru a lua in "teste" un apartament cu doua camere in ansamblul Greenfield din zona Baneasa a Capitalei se percepe un avans de 5% din pretul apartamentului, care porneste de la 2.750 de euro/mp, in cazul unei locuinte cu doua camere, bani care se returneaza integral in cazul in care clientii decid sa nu cumpere locuinta.

Dan Ioan Popp, actionar si presedinte al dezvoltatorului imobiliar ImpactCasa de proba

"Banii pot fi returnati fie ca nu iti place ansamblul sau vecinii, fie pentru ca banca nu aproba dosarul de imprumut. Avem in prezent trei apartamente disponibile spre testare, complet mobilate, acestea fiind disponibile pentru un weekend, cu posibilitate de prelungire pentru o saptamana intreaga", au declarat reprezentantii companiei Impact, dezvoltatorul proiectului Greenfield.

Impact nu a precizat cate apartamente mai are disponibile in proiectul din nordul Capitalei.

In acelasi timp, compania fratilor Negoita care dezvolta proiectul Confort City din sudul Capitalei va recompartimenta apartamentele astfel ca dintr-un apartament cu trei camere si o garsoniera vor fi formate doua apartamente cu doua camere, aceasta fiind principala cerinta a pietei, potrivit reprezentantilor companiei.

Trei camere+garsoniera+ doua camere

"Clientii vor apartamente de doua camere. Aproape 65% din cele 300 de apartamente vandute de la inceputul anului au reprezentant solicitari pentru apartamente cu doua camere. Recompartimentarea aceasta reprezinta parte a strategiei noastre de adaptare la piata", a declarat Ionut Negoita, care controleaza un grup ce a rulat anul trecut, potrivit aprecierilor lui, aproape 71 de milioane de euro.

Pretul apartamentelor scoase la vanzare s-a redus cu 25-30% de la inceputul anului. Astfel, un apartament cu doua camere, pe o suprafata de 52 de metri patrati, costa acum 45.000 de euro, in timp ce o locuinta tot de doua camere pe o suprafata de 64 de metri patrati ajunge la 59.000 de euro. "Am vandut 700-800 de apartamente din cele 1.680. Inca mai lucram la configuratia acestora. Probabil vom schimba configuratia tuturor locuintelor la doua camere daca acest lucru se va cere pe piata", a mentionat el.

In acelasi timp, preturile apartamentelor cu doua camere in cadrul proiectului Greenfield, dezvoltat de Impact in Baneasa, pornesc acum de la 55.000 de euro, in cazul unei oferte derulate in cadrul unui targ imobiliar care va incepe la sfarsitul acestei saptamani in Bucuresti.

1.000 de locuinte goale in Capitala

La nivelul Bucurestiului sunt mai mult de 1.000 de apartamente noi goale, luand in calcul doar proiectele de mari dimensiuni, in timp ce numerosi cumparatori au banii blocati in apartamente a caror finalizare este intarziata.

Fratii Negoita au luat anul acesta mai multe masuri de adaptare la conditiile din piata. Daca in domeniul imobiliar au aplicat recompartimentarea apartamentelor, in cel hotelier au mizat pe conservarea a 300 de camere pentru transformarea lor ulterioara in spatii de birouri. Aceasta decizie a fost luata in conditiie in care hotelul Rin Grand, cu cele mai multe camere de pe piata, a avut un grad de ocupare de doar 27% in primul semestru si incasari de 5,2 milioane de euro, mai mici cu 17% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Negoita, probleme cu Fiscul

Robert Negoita (deputat PSD) este cercetat de Fisc pentru achitarea unor datorii de aproape 10 milioane de euro, in conditiile in care in perioada 2006-2008 a vandut case noi pe persoana fizica, dar nu a platit taxa pe valoarea adaugata.

"Suntem la zi cu toate datoriile catre stat. Este vorba de dezvoltarile pe care le-am facut pe persoana fizica, cand noi nu am perceput TVA-ul de la client si nici nu l-am dedus, ca urmare aceasta a fost speta la care se refera cei de la Fisc. Este o aberatie aceasta suma, este o denigrare. Suntem intr-o campanie electorala si se incearca denigrarea membrilor comisiei, fratele meu Robert fiind membru in comisia Ridzi si Udrea. Cum putem sa vorbim de o lege pe care 7.000 de oameni care au facut mai mult de cinci tranzactii au incalcat-o (n.r: 7.000 de romani au facut tranzactii imobiliare fara sa achite TVA in perioada 2006-2008)", a spus fratele lui Robert Negoita. Activele pe care le detin fratii Negoita sunt patru hoteluri, 1.680 de apartamente noi, un parc acvatic, un ziar si o tipografie, toate in Capitala.