Transelectrica se asociaza cu rusii pentru investitii in infrastructura

Autor: Andrei Chirileasa 15.09.2009

Compania de transport al energiei electrice Transelectrica (TEL) estimeaza ca in cel mult doua luni va semna cu compania rusa Inter Rao un acord pentru un parteneriat privind constructia de statii si retele de transport al energiei in Romania, potrivit directorului general al companiei de stat, Adrian Baicusi, citat de Mediafax.

"Am avut discutii exploratorii cu ei pentru colaborarea in lucrari de infrastructura in Romania. In maximum doua luni sper sa semnam un position paper (document de pozitie, n.r.), sa identificam proiecte", a afirmat Baicusi.

O delegatie a Transeletrica a fost prezenta, de miercuri pana vineri, la Moscova, unde a discutat posibilitati de colaborare cu companiile rusesti. Printre activitatile Inter Rao Ues se numara exportul, importul si trading-ul de electricitate.

Transelectrica este controlata de stat, prin Ministerul Economiei.

Compania a inregistrat in primul semestru o scadere cu 7,4% a veniturilor, la 1,27 miliarde de lei (circa 300 mil. euro), in timp ce profitul net s-a redus de 13 ori, la 8,9 mil. lei (2,1 mil. euro).

Rezultatele au fost determinate de scaderea consumului de energie electrica pe piata interna, dar si de costurile de finantare ridicate.

Transelectrica intentioneaza sa-si rectifice in scadere bugetul pentru anul acesta, prognozand un profit brut de 10 mil. lei, fata de 70 mil. lei cat fusese aprobat in bugetul de la inceputul anului.

Veniturile vor fi rectificate de asemenea in minus, de la 3,07 mld. lei la 2,69 mld. lei.

Actiunile Transelectrica au inchis sedinta de tranzactionare de ieri la pretul de 12,6 lei pe unitate. Compania are o capitalizare de 216 mil. euro.