Constructorul turc Ozer, in dificultati financiare

Autor: Cristi Moga 14.09.2009

Compania turca Ozer Construction, care a construit printre altele centrul comercial Bucuresti Mall si cladirea de birouri America House din Capitala, detinute de alti proprietari, dar care a inceput sa dezvolte si proiecte proprii (Belleview din Sinaia) a intrat in faliment ca urmare a datoriilor de peste 30 de milioane de euro acumulate de firma, conform avocatului companiei.

"Ozer Construction avea peste 100 de creditori, iar o parte dintre acestia au cerut deschiderea procedurii de insolventa. Reprezentantii companiei au contestat solicitarea creditorilor, aceasta contestatie a fost respinsa, astfel ca firma a intrat direct in faliment", a declarat pentru ZF Gheorghe Piperea, avocatul coordonator al firmei Piperea & Asociatii, care il reprezinta pe Ismail Ozer, actionar si presedinte al companiei. Ozer Construction a inregistrat in 2008 o cifra de afaceri de 43 mil. euro si un profit de 3 mil. euro, in timp ce datoriile se ridicau la sfarsitul anului la 34 mil. euro, potrivit mfinante.ro.

Printre firmele care au solicitat intrarea in insolventa a Ozer Construction se numara Eco Public, Vertical Design sau distribuitorul de materiale de constructii Sipex Company.

"Am livrat pentru un proiect pe care Ozer il derula in Pipera mai multe materiale de constructii pentru termo-sistem. Nu am mai primit banii, astfel ca le-am cerut insolventa", au declarat reprezentantii Sipex Company. Reprezentantii Ozer nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei.

Firma avea sub contract de constructie ansamblurile de locuinte Felicity (1.000 de locuinte dezvoltate de GTC) si Oxford Residential (250 de vile dezvoltate de Willbrook) din nordul Capitalei.

Cel mai avansat proiect de dezvoltare imobiliara al companiei Ozer Construction, a carei insolventa a fost ceruta de mai multi creditori, era ansamblul rezidential Belleview din Sinaia care prevede constructia a 344 de apartamente in cadrul a doua blocuri de opt etaje plus mansarda, la care vanzarile au inceput de mai bine de doi ani.

"Nu am fost anuntati absolut nimic de catre Ozer, telefoanele sunt inchise, iar la sediu nu mai este nimeni. Am cumparat trei apartamente in cel de-al doilea bloc, care trebuia finalizat initial in iunie anul acesta. Termenul a fost prelungit pana la sfarsitul anului, dar lucrarile au fost oprite", a declarat Carmen D., un cumparator care lucreaza in domeniul consultantei de management.

In cadrul proiectului au fost vandute aproximativ 150 de apartamente, dar in afara Primariei Sinaia, care a fost partener in acest proiect prin contributia cu un lot de teren, nu au fost receptionate alte locuinte.

"Primul bloc este aproape finalizat si vandut, dar nu mai exista posibilitatea ca lucrarile sa fie continuate de catre aceeasi companie", a mai spus avocatul Gheorghe Piperea, care reprezinta Ozer in acest caz. Banca finantatoare a proiectului este Piraues Bank, investitia totala fiind estimata la aproximativ 25 de milioane de euro.

Preturile de vanzare al apartamentelor erau de aproximativ 1.200 de euro/metrul patrat, astfel ca o locuinta cu doua camere si o suprafata de 70 de metri patrati putea ajunge la aproape 10.000 de euro. "Am achitat 80% din pretul apartamentelor, conform graficului de plati, restul urmand a fi platit la momentul receptiei. Blocul nu are inca geamuri si nu este finisat", a mai spus cumparatorul.

Ozer a mai anuntat anul trecut achizitia a doua terenuri in Bucuresti pentru constructia altor ansambluri de locuinte, unul in zona Aviatiei si altul in sudul orasului, in care intentiona sa investeasca 115 milioane de euro. Compania cu actionariat turc mai este prezenta si in Bulgaria si Macedonia.

Cea mai mare insolventa

Compania nord-irlandeza Mivan Kier, care a construit mallul Liberty Center si ansamblul rezidential New Town, ambele din Bucuresti, si-a cerut propria insolventa, potrivit datelor existente pe site-ul Tribunalului Bucuresti. Potrivit datelor de pe site-ul Tribunalului Bucuresti, administratorul judiciar desemnat pe perioada procedurii de insolventa este firma BDO Conti Insolvency, in timp ce termenul limita pentru inregistrarea cererilor de admitere a creantelor asupra Mivan Kier a fost desemnat 19 octombrie 2009. Nord-irlandezii intentionau sa construiasca malluri Tiago si in orasele Targu-Mures, Ploiesti, Bacau, Brasov, Sibiu si Galati, dar pana la ora actuala nu au inceput lucrarile la niciunul dintre aceste proiecte care ar fi urmat sa fie construite de catre Mivan Kier.

Mai multe dosare

Numarul dosarelor de insolventa a crescut cu 70% in acest an, printre companiile mari care au ajuns in aceasta situatie numarandu-se retailerul de produse IT Ultra Pro sau reteaua de supermarketuri Spar. Deschiderea procedurii de insolventa nu inseamna automat si intrarea in faliment, dar potrivit specialistilor in insolventa de pe piata locala in ultimii ani, in 95% dintre cazuri firmele au intrat in faliment. Un dosar de insolventa al unei companii mai mari decat Mivan Kier a fost deschis in luna decembrie a anului trecut, cand a fost acceptata cererea formulata de un creditor al producatorului de cupru Cuprom.