O treime din productia fabricii de apa construite de Tuborg in comuna Bilbor va merge la export

Autor: Diana Tudor Stoica 15.09.2009

United Romanian Breweries Bereprod, producatorul brandurilor de bere Tuborg si Skol, sustine ca productia de apa minerala, care va fi destinata atat pietei locale, cat si exportului, va reprezenta anul viitor 7-8% din productia companiei.



Shachar Shaine, presedintele United Romanian Breweries Bereprod (URBB), nu a dorit sa estimeze valoarea vanzarilor care vor fi realizate anul viitor de brandul de apa minerala. "Acum lucram in paralel atat la finalizarea fabricii, cat si la crearea noului brand, la pozitionare, designul sticlei si gasirea unui nume", afirma el.

Managerul companiei sustine ca inainte de a demara proiectul greenfield a luat in calcul si achizitia unei fabrici in judetul Harghita, insa in final a decis ca o constructie de la zero este mai avantajoasa.

"Am decis sa facem un greenfield pentru fabrica de ape minerale, in primul rand pentru ca asta stim sa facem cel mai bine. Avem experienta acumulata si la constructia fabricii de bere si la demararea productiei Granini. O fabrica greenfield costa mai mult, dar o faci cum vrei tu, nu te mai confrunti cu problemele care apar in urma unei achizitii", a declarat presedintele companiei care a rulat anul trecut afaceri de 93 mil. euro din productia de bere si sucuri.

Au deja distributia

URBB a inceput sa construiasca fabrica de ape minerale din comuna Bilbor, judetul Harghita la sfarsitul anului trecut, iar presedintele companiei estimeaza ca aceasta va fi operationala pana la finalul acestui an.

"Piata de ape minerale este foarte importanta pentru noi, deoarece balanseaza portofoliul nostru. In plus, avem deja un sistem bun de vanzari si distributie, iar politica noastra este sa folosim acest sistem numai pentru produsele noastre", explica Shaine.

Producatorul berii Tuborg a investit peste zece milioane de euro in constructia fabricii de ape, acesta fiind cel de-al doilea proiect greenfield realizat de companie pe plan local, dupa fabrica de bere din comuna Pantelimon, judetul Ilfov. Izvorul de apa, concesionat de companie de la Agentia Nationala a Resurselor Minerale, are o capacitate de sapte litri pe secunda, iar noua unitate de imbuteliere a apei minerale va avea capacitatea de 15.000 de sticle pe ora.

"Capacitatea fabricii poate ajunge si la 22.000 de litri pe ora. Are o capacitate foarte mare de productie deoarece vrem sa si exportam apa minerala. Productia fabricii va fi comercializata in proportie de 70% pe plan intern, iar 30% va fi destinata exportului", a explicat Shaine.

Incurajati exportul!

Shaine nu a vrut sa dezvaluie numele tarilor pe care le ia in considerare pentru export, insa a adaugat ca noua fabrica va produce atat apa minerala plata, cat si carbogazoasa. Cu toate acestea, printre tarile in care URBB va exporta apa minerala s-ar putea numara Bulgaria, Albania si Macedonia, unde URBB exporta in acest moment mai putin de 10% din productie. In plus, exporturile companiei catre aceste tari au crescut in 2009 de trei ori comparativ cu anul trecut, potrivit reprezentantilor companiei.

"Nu este usor sa exporti din Romania, in primul rand din cauza infrastructurii si in al doilea rand din cauza birocratiei. Daca ar fi sa dau un sfat guvernantilor, ar fi sa usureze procesul de export. Statul trebuie sa puna la dispozitie producatorilor un mecanism mult mai usor de utilizat si sa foloseasca un singur organism de supraveghere pentru a incuraja exportul, deoarece o crestere a exportului inseamna o moneda mai puternica", sustine Shaine.

URBB este unul dintre cei mai mari producatori de bere de pe plan local, alaturi de Heineken Romania, InBev Romania si Ursus Breweries. Producatorul brandurilor de bere Tuborg, Skol si Carlsberg, precum si al sucurilor Orangina si Granini estimeaza finalizarea acestui an cu o crestere de 6-7% a afacerilor comparativ cu anul precedent, cand a realizat o cifra de afaceri de 343,6 milioane de lei (93 de milioane de euro).