CARTEA DE ISTORIE / Un panteon al grecilor din Tarile Romane

Autor: Stelian Turlea 16.09.2009
Andronikos Falangas
Jacques Vassilikos-Despot (Despot Voda), un Grec, voïévode de Moldavie, a la lumi're des sources narratives roumaines des XVIe et XVIIe si'cles
Présences grecques dans les Pays roumains (XIVe-XVIe si'cles). Le témoignage des sources narratives roumaines
Editions Omonia
Editura Omonia din Bucuresti, al carei principal scop il constituie promovarea literaturii si civilizatiei Greciei moderne in Romania, a publicat doua lucrari in limba franceza apartinand cercetatorului grec Andronikos Falangas, specialist in cercetarea lumii bizantine si postbizantine.
Cea dintai este consacrata primului domn grec care ocupa tronul Principatului Moldovei, Iakovos Vasilikos (1561-1563), supranumit si Despot Voda. Carturar umanist cu studii in Occident, apostol al ideilor Renasterii, condotier care s-a remarcat pe campurile de lupta ale epocii, exponent al ideii imperiale bizantine, Despot Voda este totodata intemeietorul Colegiului de Limba Latina din Cotnari, prima institutie cu profil umanist de pe teritoriul Moldovei. Figura domnului moldovean cu pretinse radacini in insula Samos si destinul lui meteoric i-au fascinat pe contemporani, ecouri despre el regasindu-se in cronici timp de trei veacuri. Autorul intreprinde o analiza critica a numeroaselor surse narative, de la cele romanesti sau polone pana la cele occidentale (franceze, engleze etc.), de la cele contemporane domnului moldovean pana in secolul al XVIII-lea. Studiul atent al documentelor, ca si examinarea bogatei bibliografii, romanesti si straine, dedicate lui Despot Voda impun lucrarea ca un titlu de referinta al domeniului, poate cel mai important consacrat acestui subiect.
Cea de a doua lucrare, Présences grecques dans les Pays roumains (XIVe-XVIe si'cles), Le témoignage des sources narratives roumaines, in egala masura un titlu de referinta, reprezinta o cercetare exhaustiva a cronicilor romanesti referitoare la prezenta grecilor in tarile Romane de-a lungul secolelor XIV-XVI. O atentie particulara este acordata unui numar de greci care: a) sunt cinstiti ca sfinti de catre poporul roman; b) au activat pe teritoriul romanesc ca importante personalitati bisericesti; c) au asumat, in ciuda originii lor straine, functii de seama la curtile domnesti ale Moldovei si Tarii Romanesti. Bazata pe o bogata documentare care acopera ansamblul surselor narative ale epocii, dar si un mare numar de documente diplomatice si de alt gen, cartea inlesneste o mai buna cunoastere a rolului jucat de diaspora postbizantina in istoria celor doua Principate Romane, dar si a relatiilor complexe dintre greci si romani.
Redactate in limba franceza, cele doua lucrari vor interesa deopotriva specialistii romani, greci si straini.

Andronikos Falangas este un istoric grec cu studii la Universitatile din Bucuresti si Salonic si specializare la Paris-I (Panthéon-Sorbonne), unde a obtinut doctoratul. In prezent este stabilit in SUA, la Chicago. A predat la mai multe universitati si alte institutii academice din Franta, Romania, Cipru, Grecia, Israel si SUA.