Torok, TriGranit: S-a dus epoca tranzactiilor imobiliare cu proprietati aflate pe hartie. Exista o criza de incredere la nivelul intregii regiuni

Autor: Cristi Moga 16.09.2009

Compania de dezvoltare imobiliara TriGranit, controlata de unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri maghiari - Sandor Demjna, isi propune sa deschida proiectul Polus Center din Constanta in aproximativ un an, dupa ce lucrarile au fost incetinite puternic in ultima perioada, ca urmare a crizei financiare si a unor probleme tehnice.



"Nimeni nu a reusit sa se ascunda de criza financiara. Noi am fost nevoiti sa renegociem structura finantarii bancare si sa refacem designul mallului din cauza unor probleme cu solul care ne-au obligat sa crestem inaltimea cladirii cu un metru. In ceea ce priveste finantarea proiectului, am convenit cu OTP ca partea noastra de equity sa fie mai mare", a declarat Arpad Torok, director de dezvoltare si leasing al TriGranit Development.

TriGranit dezvolta mallul de la Constanta pe care austriecii de la Immoeast s-au angajat sa-l cumpere inca din martie 2007, tranzactia fiind estimata la 185 de milioane de euro.

Constructia mallului este intarziata mai bine de un an, la fel ca toate proiectele fondului Immoeast, care a trecut anul acesta prin grave probleme financiare.

Trei proiecte noi in 2010

"Proiectul implica acum o investitie de 140 de milioane de euro, care include cheltuielile chiriasilor pentru amenajarea magazinelor. Angajamentul Immoeast pentru acest proiect ramane valabil, dar nu pot comenta mai mult pe aceasta tema", a mai spus Torok.

Primul proiect realizat de TriGranit in Romania este Polus Center din Cluj, cel mai mare mall de pe piata locala la ora actuala, cumparat de Immoeast pentru 210 milioane de euro si administrat in continuare de TriGranit.

Compania maghiara mai are in administrare si proiectele Euromall Pitesti si Armonia Center din Arad, detinute tot de Immoeast si avand o suprafata inchiriabila cumulata de peste 120.000 de metri patrati.

"Anul viitor vom mai prelua contractele de administrare pentru trei proiecte - Gold Plaza Baia Mare, West Gate Craiova si Polus Center Constanta (aflate in portofoliul Immoeast - n.r.) si am fost abordati inclusiv de alti proprietari de centre comerciale pentru contracte de administrare", a declarat Torok.

TriGranit a trecut de asemenea printr-un puternic proces de restructurare care a presupus si un numar important de disponibilizari.

Jumatate din manageri au fost concediati

"Inainte ca semnele crizei sa devina extrem de vizibile, prin septembrie 2008, presedintele firmei a venit si a anuntat un set de masuri care au prevazut reducerea personalului din conducere cu 50%, precum si renuntarea la 25-30% din restul angajatilor din toate tarile. Masurile ni s-au parut tuturor extrem de severe, dar in trei luni toate firmele din imobiliare au inceput sa dea oameni afara. Faptul ca am actionat rapid ne ajuta sa fim mult mai sanatosi ca inainte", a mai spus Torok.

TriGranit are in Romania mai mult de 60 de angajati, cei mai multi dintre acestia fiind responsabili de administrarea proiectului aflat in constructie la Constanta, precum si a celor trei proiecte operationale.

"In conditiile in care procesul de dezvoltare a incetinit, a fost destul de usor sa renuntam la o parte din personal, deoarece proiectele au nevoie de oameni in functie de evolutia lor", a mai spus Torok.

Dezvoltatorii imobiliari se confrunta in aceasta perioada si cu o problema de incredere in relatiile cu bancile si retailerii, astfel ca intelegerile semnate inainte de criza si-au pierdut mult din valoare.

Retailerii vor sa vada constructia

"Nu se mai pot inchiria malluri de pe hartie. Poti vorbi cu retailerii, sa le explici, dar pana nu vad constructia nu isi asuma deschiderea magazinelor. Exista o criza de incredere la nivelul intregii regiuni (Europa Centrala si de Est), iar singurele dovezi pe care poti sa le prezinti pentru a arata ca esti o firma sanatoasa sunt legate de proiectele pe care continui sa le dezvolti", a mai spus Arpad Torok.

Managerul spune ca pentru aproximativ 60% din suprafata mallului din Constanta are semnate diferite tipuri de intelegeri, dar nu doreste sa dea alte nume in afara hipermarketului Auchan deoarece nu mai are aceeasi siguranta pe aceste contracte.

"Incepand cu aceasta luna vrem sa acceleram procesul de inchiriere deoarece putem sa le aratam retailerilor constructia. In privinta intelegerilor semnate, trebuie sa revizuim lista cu chiriasi pentru a putea sti pe cine ne putem baza la sfarsitul anului viitor", a spus Torok facand referire la proiectul Polus Center din Constanta, unde chiriile solicitate variaza intre 10 si 70 de euro lunar.

Fiecare proiect la timpul lui

TriGranit este unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri de pe piata locala, cu proiecte de centre comerciale anuntate in Brasov si Galati, dar si in Bucuresti.

"Pentru proiectul de la Brasov am obtinut autorizatia de constructie si negociem finantare, dar sunt putine banci care mai acorda astfel de credite. Proiectul implica o investitie de 160 de milioane de euro, iar pana la sfarsitul acestui an ar trebui sa stim daca incepem constructia in 2010. Referitor la Esplanada, asteptam in continuare ca municipalitatea sa rezolve problema cu terenul, dar noi nu avem control asupra acestui lucru", a declarat Torok.

TriGranit mai detine un teren de peste 200 de hectare la iesirea din Bucuresti catre Constanta, unde intentiona sa dezvolte un mega-proiect.

"In permanenta ne reevaluam portofoliul. Ne uitam la alternative pentru vanzare, dar pana acum nu am renuntat la niciun teren. Vrem sa ne concentram aspura proiectului de la Constanta", a mai spus Torok.

TriGranit Romania

Polus Center Cluj