Roibu, Oltchim: Investigatia CE nu afecteaza preluarea petrochimiei de la Arpechim

Autor: Adrian Cojocar 16.09.2009

Preluarea petrochimiei Arpechim de catre combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea nu depinde de raspunsul Comisiei Europene pentru garantiile pe care statul vrea sa le acorde companiei si conversia datoriilor AVAS in actiuni, potrivit conducerii Oltchim.

"Finantarea in valoare de 62 de milioane de euro a fost pusa in aplicare pe procedura de ajutor temporar acordata de UE pentru Romania, astfel ca finantarea pentru preluarea petrochimiei Arpechim merge inainte si in 3-4 saptamani sper sa finalizam operatiunea si sa repornim fabrica. Revizia ar putea dura o luna - o luna si jumatate in functie de ce gasim acolo", a declarat Constantin Roibu, directorul general al Oltchim Ramnicu Valcea.

El a specificat faptul ca firma poate rezista pana cand negocierile cu Petrom pentru preluarea petrochimiei Arpechim, principalului furnizor de materie prima, se incheie, desi in prezent combinatul aproape ca nu mai produce din lipsa de materie prima.

"Daca am rezistat din noiembrie 2008 (n.r. cand a fost sistata furnizarea de materie prima de catre Arpechim) pana acum, mai rezistam doua luni. Ne vindem toti angajatii camasile de pe noi si tot mai rezistam doua luni", spune Roibu.

Oltchim a raportat in prima jumatate a anului pierderi de 116 mil. lei (27,6 mil. euro), triple comparativ cu aceeasi perioada din 2008, atat ca urmare a pierderilor de pe partea financiara, cat si din cauza ca a lucrat in aceasta perioada la numai 40% din capacitate.

Productia Oltchim a continuat sa se reduca in ultimele luni, astfel ca in prezent se lucreaza la circa 25% din capacitate, spune conducerea Oltchim.

"Pe piata europeana este o criza acuta si aprovizionarea cu propilena si etilena este tot mai dificila. Nu se gasesc pentru ca productia este limitata. Sunt foarte multe fabrici inchise, in retehnologizare", a precizat Constantin Roibu.

CE a demarat investigatia pentru ajutorul de 424 mil. euro de la stat

Comisia Europeana a anuntat pe 15 septembrie ca a initiat producedura oficiala de investigatie pentru ajutorul in valoare de 424 mil. euro pe care statul vrea sa-l acorde combinatului Oltchim, la o distanta de doua luni de la notificarea Comisiei de catre statul roman.

Ajutorul se compune dintr-o conversie in actiuni a unei creante in valoare de 135 de milioane de euro, care ar urma sa reduca gradul de indatorare al companiei, si o garantie de stat de 339,2 milioane de euro, sume ce vizeaza un program de retehnologizare a combinatului.

"Comisia Europeana a initiat procedura cu intarziere din cauza ca in iulie-august a fost perioada de concedii. In august nu s-a lucrat deloc la Comisie. Posibil ca procedura de investigatie care a inceput sa dureze doua-trei luni de zile. Posibil sa mearga si mai repede pentru ca noi am depus toata documentatia si am avut prima intrunire cu ei in luna martie", spune Roibu.

Statul, care controleaza compania, vrea sa ajute combinatul sa se retehnologizeze pentru a trece pe profit, dupa ce pierderile din ultimii ani au facut ca valoarea contabila a firmei sa fie una negativa, la 30 iunie aceasta ajungand la -366,2 milioane de lei (-86,5 milioane de euro). Oltchim inregistra la aceeasi data datorii totale de 1,75 miliarde de lei (415 milioane de euro).

Compania are in prezent o valoare de piata de 22,5 milioane de euro.