RCS&RDS discuta azi cu actionarii cu ce bani extinde reteaua de internet mobil

Autor: Adrian Seceleanu 17.09.2009

RCS&RDS, cel mai mare operator de servicii TV de pe piata locala, care si-a dezvoltat in ultimii ani portofoliul de clienti pe baza unei strategii agresive de preturi, va discuta astazi in cadrul adunarii generale a actionarilor o majorare de 49 mil. euro a capitalului social, fonduri care ar putea fi redirectionate pentru extinderea serviciilor de internet mobil, lansate momentan doar in doua judete.

Dupa ce a ratat listarea la bursa din Londra in 2007, compania a luat un imprumut sindicalizat de 500 mil. dolari de la un consortiu de banci condus de ING si Citi pentru finantarea investitiilor si plata unor imprumuturi mai vechi, devenind astfel una dinte cele mai indatorate firme locale.

La finele anului 2008, datoriile totale ale companiei treceau de o jumatate de miliard de euro. Potrivit datelor obtinute de ZF, in 2007 miliardarul oradean Zoltan Teszari, unul dintre cei mai discreti oameni de afaceri din Romania - care nu acorda interviuri si participa la AGA RCS prin videoconferinta pentru a evita sa fie fotografiat, are direct si prin alte firme 43% din companie.

Discutiile cu actionarii sunt hotaratoare in contextul in care compania are nevoie de bani pentru a-si extinde serviciile de internet mobil, care au fost lansate la viteze de descarcare de pana la 7,2 Mbps doar in judetele Bihor si Timis.

Acoperirea este esentiala

Compania a anuntat ca cel mai scump abonament de acces la internet va avea un tarif de 15 lei pe luna, inclusiv TVA (aproximativ 3,5 euro) - un pret care ar putea face Orange, Vodafone si Cosmote (prin Zapp) sa treaca, spre exemplu, prin experientele Romtelecom cand compania lui Teszari a inceput sa ofere gratuit telefonia fixa pentru abonatii pe cablu.

Cresterea datelor mobile a contribuit semnificativ la cresterea profiturilor nete ale Orange si Vodafone, in conditiile in care marjele de profit aferente acestui serviciu sunt foarte mari prin comparatie cu cele de voce. Insa chiar daca RCS&RDS ofera internet mobil gratuit si modemul USB necesar in custodie pentru clientii care au cumparat deja cel mai scump serviciu de acces la internet prin linii fixe, compania are nevoie de investitii masive pentru a extinde infrastructura si pentru a sustine cresterea traficului in retea.

In acest moment, cu exceptia judetelor Bihor si Timis, in reteaua nationala 3G a RCS & RDS, viteza de acces la internet nu depaseste 384 kbps. Oficialii RCS sustin insa ca pana la finele anului serviciul Digi Net Mobil va fi extins la nivelul tuturor marilor orase din Romania, fara a oferi alte detalii.

Pentru toate abonamentele de net mobil ale RCS%RDS viteza scade la 128 kbps sau 64 kbps dupa atingerea unei transfer de date de 3 GB.

Cat costa netul mobil de la RCS