Deficit bugetar de 4,4% din PIB la 8 luni

Autor: Claudia Medrega 16.09.2009

Deficitul bugetului general a ajuns dupa primele opt luni ale anului la 4,4% din PIB, cu aproximativ un punct procentual peste nivelul de la sfarsitul lunii iulie, impactul reducerii cheltuielilor bugetare urmand sa se vada din toamna, potrivit lui Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor.

"Ajustarile de cheltuieli decise la rectificare se vor vedea din toamna in buget, din septembrie - octombrie. Cred ca la sfarsitul anului ne vom incadra in tinta renegociata cu FMI, de 7,3% din PIB. Datele finale pe august vor fi disponibile pe 25 septembrie", a explicat Gherghina.

Daca la jumatatea anului, deficitul bugetar s-a incadrat in tinta stabilita initial cu FMI, de 2,73% din PIB, in iulie si august a explodat, apropiindu-se de proiectia de 4,6% din PIB negociata initial pentru intregul an 2009.

FMI a fost de acord la inceputul lunii august, dupa prima evaluare a acordului stand-by de imprumut, cu o crestere a deficitului bugetar la 7,3% in 2009, fiind estimata o scadere a veniturilor cu 17 mld. lei fata de estimarea initiala.

Dupa sapte luni, deficitul bugetar a fost de 3,31% din PIB, luand in considerare Produsul Intern Brut nerevizuit de 531 mld. lei. Raportat la noua estimare a PIB, de 497,32 mld. lei, care a fost luata in calcul la rectificarea bugetara, deficitul a fost de 3,52% din PIB. In timp ce veniturile bugetare s-au prabusit cu 7% la sfarsitul lunii iulie, cheltuielile totale au urcat cu 7,4%.

Cresterea deficitului dupa opt luni releva continuarea declinului veniturilor incasate la buget si intarzierea ajustarii cheltuielilor.