Austriecii de la Gutmann vor sa vina sa administreze averile celor care au peste 1 mil. euro cash

Autor: Alina Pahoncia 18.09.2009

Banca austriaca Gutmann, specializata in private banking si wealth management, care administreaza pentru clientii sai averi de 9,3 miliarde de euro, intentioneaza sa intre pe piata locala in urmatoarele luni.



Austriecii investigheaza in prezent impreuna cu o casa de avocatura locala forma juridica a entitatii romanesti pe care o vor supune spre autorizare Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si Consiliului National al Valorilor Mobiliare (CNVM).

Bancherii au recrutat-o pe Ilinca Von Derenthall, 40 de ani, sa conduca operatiunile locale ale Gutmann in momentul in care vor fi lansate.

Pana in luna august, Von Derenthall, a fost director general al EFG Eurobank Finance si presedinte al boardului la societatea de brokeraj EFG Eurobank Securities.

Ambele companii sunt detinute de grupul elen EFG Eurobank, care controleaza pe plan local un grup financiar structurat in jurul Bancpost.

"Banca are intentia ferma de a intra pe piata. Am inceput discutii cu BNR si CNVM si de dialogul cu autoritatile depinde forma in care vom functiona, precum si data la care vom deschide filiala din Romania. Voi conduce operatiunile din Romania atunci cand ele vor exista", a explicat pentru ZF Ilinca Von Derenthall, care este in prezent la Viena, unde va petrece intre trei si sase luni, perioada in care se va familiariza cu businessul bancii.

Pana in prezent, Gutmann a furnizat servicii clientilor din Romania direct de la Viena, in baza pasaportului financiar european.

Piata de private banking s-a aglomerat in ultimii ani, insa majoritatea jucatorilor s-au orientat catre un model foarte flexibil cu praguri de calificare pentru clienti relativ coborate, respectiv averi lichide de peste 50.000 de euro. Criticii spun ca de fapt acestea reprezinta mai degraba servicii pentru clientii VIP decat private baking in adevaratul sens al cuvantului.

Spre exemplu, fostul grup olandez ABN Amro (preluat de britanicii de la RBS) a ales sa aduca pe piata locala divizia de "preferred banking", evitand asfel denumirea de "private banking", pentru care cerea clientilor averi lichide aproximativ un milion de euro.

Vom fi flexibili

Dat fiind profilul de nisa al businessului dezvoltat de Gutmann, banca nu va face angajari masive la Bucuresti. "Vom fi o echipa mica in Romania, in jur de 4-5 persoane, pentru ca tot suportul tehnic se va face de la Viena".

Printre clientii ale caror averi le administreaza Gutmann se numara fundatii, familii, investitori institutionali sau privati.

"Stratul oamenilor cu averi considerabile este mai subtire in Romania comparativ cu alte tari, ca Germania, Austria sau Franta. Cu toate acestea, noi nu ne uitam doar la top 100 cei mai bogati, ci si la antreprenori, profesii liberale, oameni cu potential".

Serviciile sunt personalizate in functie de client, varsta, ocupatie, gradul de risc si de potentialul clientului pe termen mediu si lung.

"Oficial, suma minima care trebuie sa fie sub managementul bancii este de un milion de euro cash. Insa suntem flexibili si acest prag variaza, cel mai important argument fiind potentialul clientului. Ne uitam daca are un business din care urmeaza sa faca un exit sau care functioneaza pe o piata care creste".

Von Derenthall considera ca situatia economica actuala nu reprezinta un impediment pentru serviciile de private banking. "Nu vreau sa vad sub impactul crizei. Dupa ce a trecut prima spaima, care a dus la un blocaj financiar si psihologic, contextul economic a reasezat asteptarile investitorilor. Orizontul de timp in care banca isi construieste relatia cu clientii este foarte lung, de pana la 20 de ani".

Inainte de EFG, Ilinca Von Derenthall a fost director in cadrul companiei de consultanta si audit Deloitte. Intre 2004 si 2006, a fost consultant pentru Ministerul Economiei pentru listarea la bursa a societatilor de stat.

De asemenea, inainte de 2004, a lucrat in domeniul financiar-bancar in Germania, la divizia piete de capital din cadrul bancii de investitii Sal. Oppenheim & Cie si project leader in cadrul KPMG, ambele joburi in Germania.

Gutmann este detinuta in proportie de 80% de familia Kahane, in timp ce senior executivii bancii detin restul de 20%. Banca austriaca are 190 de angajati, dintre care 36 sunt relationship manageri, si are operatiuni in tari ca Austria, Bulgaria, Cehia, Egipt, Ungaria, Italia Argentina, Rusia sau Brazilia.