Obama renunta oficial la scutul antiracheta din Cehia si Polonia

Autor: Doina Anghel 17.09.2009

Oficialii americani i-au informat aseara pe ambasadorii tarilor NATO ca SUA vor renunta la controversatul proiect privind instalarea scutului antiracheta in Polonia si Cehia.



Anuntul americanilor a venit chiar in ziua in care Polonia comemoreaza invadarea teritoriului sau de catre Armata Rosie in urma cu 70 de ani si a provocat dezamagire in aceasta tara si in Cehia, doi aliati puternici ai SUA, care vedeau in instalarea scutului defensiv drept o desprindere definitiva de trecutul comunist si de Rusia.

Secretarul general al NATO, danezul Anders Fogh Rasmussen, a confirmat ieri informatia, care circula pe mai multe canale diplomatice de saptamani bune. "Am discutat in aceasta dimineata (ieri - n.n.) cu ambasadorul american" la NATO, Ivo Daalder, a spus Rasmussen. "Am impresia clara ca NATO va fi (...) foarte implicata in planurile americane de aparare antiracheta", a adaugat el.

Premierul ceh Jan Fischer a declarat ieri dimineata ca a fost sunat noaptea de presedintele american Barack Obama, care i-a anuntat intentia de a nu mai construi scutul in Polonia. Fischer spune ca polonezii au fost informati in aceeasi maniera.

Secretarul american al apararii, Robert Gates, urma sa faca anuntul oficial ieri, la 10.30, ora Washingtonului (17.30, ora Bucurestiului).

Au cedat in fata rusilor

Pana la anuntul de ieri, SUA luasera pe cont propriu hotararea de a construi scutul antiracheta in Cehia si Polonia, planul anuntat in 2007 de presedintele republican George W. Bush fiind ca instalatia defensiva din Europa va putea apara SUA de un eventual atac cu racheta din partea Iranului. Moscova insa a interpretat intentia de a construi scutul antiracheta drept o amenintare directa pentru securitatea sa.

Intentia noii administratii democrate de a abandona acest plan si de a contrui in alte locatii, impreuna cu NATO, un scut nou antiracheta a fost interpretata ca un pas inapoi al lui Barack Obama in fata presiunilor exercitate de rusi.

In 2008, Varsovia si Washingtonul incheiasera un acord in legatura cu mobilizarea pana in 2013 in Polonia a zece interceptoare de rachete balistice cu raza lunga de actiune, cuplate cu un puternic radar in Cehia, generand nemultumirea Moscovei. Acordul a fost insotit de mobilizarea in Polonia a unei baterii de rachete americane sol-aer Patriot, ceea ce a nemultumit si mai mult Rusia.

Rusia a negat insa ieri ca a incheiat vreun acord cu SUA pentru renuntarea la planul antiracheta al americanilor.

Acelasi lucru a fost sustinut ieri si de americani: Planul nu are nimic de-a face cu Rusia, a declarat Geoff Morrell, un purtator de cuvant de la Pentagon. "Proiectul precedent se baza pe estimarea ca Iranul este hotarat sa dezvolte un program de rachete cu raza lunga de actiune (ICBM)", dar, "potrivit ultimelor informatii, (iranienii, n.n.) sunt mult mai concentrati pe dezvoltarea capacitatilor cu raza scurta si medie", a mai spus Geoff Morrell.

Anuntul lui Obama, o palma pentru Kaczynski

Autoritatile poloneze au primit o lectie de politica adevarata, a declarat ieri fostul premier polonez Leszek Miller, comentand hotararea Washingtonului de a abandona proiectul sau de amplasare a unui scut antiracheta in Polonia si Cehia.

"Autoritatile poloneze au primit o buna lectie de politica reala. Aceasta nu mai aduce a politica provinciala. Din punctul de vedere al Washingtonului, Occidentul este amenintat de regimurile teocratice si terorismul islamic, si nu de Rusia lui Medvedev si Putin", a declarat Miller, care este presedintele Partidului Polska Lewika. "Retorica presedintelui Lech Kaczynski, dar si a altor politicieni polonezi, care considera Moscova drept principalul lor inamic, este un trecut plin de capcane. Iar presedintele Statelor Unite este cel care le-a dat aceasta lectie. Bravo presedintelui Obama!", a conchis Miller, citat de presa rusa.

Fostele state sovietice isi fac retea de aparare antiaeriana

Mai multe state membre ale Comunitatii Statelor Independente (CSI) vor crea trei structuri regionale de aparare antiaeriana in cadrul retelei integrate de aparare a CSI, potrivit unei decizii a ministrilor apararii din aceste tari care s-au intalnit miercuri la Astrahan, Rusia. Scopul principal al retelei este de a proteja spatiul aerian al statelor membre, inclusiv prin semnalarea din timp a atacurilor cu racheta si coordonarea eforturilor comune in vederea neutralizarii potentialelor amenintari aeriene. Reteaua este constituita in prezent din 46 de unitati cu sisteme de aparare aeriana de tip S-200 si S-300, 23 de unitati echipate cu aparate MiG-29, MiG-31 si SU-27, 22 de unitati de sprijin electronic.