Brokerii: Bursa se afla in echilibru, investitorii in asteptare

Autor: Vlad Anastasiu 17.09.2009

Bursa locala a inchis sedinta de ieri in scadere, cu o corectie de 0,8% fata de referinta, cea mai mare scadere fiind consemnata in sectorul energetic, unde indicele de profil BET-NG a pierdut 1%. Societatile financiare au inchis sedinta aproape in stationare, cu o corectie de nici 0,1% fata de referinta, SIF-urile coborand la nivelul de 24.400 de puncte.

Brokerii sunt de parere ca starea de incertitudine cu privire la evolutia economiei pe termen scurt si mediu duce la o evolutie laterala a pietei de capital, iar pe fondul reducerii volatilitatii, acestia apreciaza ca bursa trece printr-o perioada de consolidare. O iesire din aceasta evolutie este asteptata odata cu primele confirmari din partea evolutiilor economice atat pe plan local, cat si pe plan international.

"Aprecierile puternice din ultima perioada au pus presiune pe investitori in ceea ce priveste luarea deciziilor daca sa intre sau nu in piata. Sunt investitori care se gandesc ca pana la maximele din 2007 piata mai are mult de recuperat si de cealalta parte sunt alti investitori care se gandesc ca fata de minimele din februarie, piata a urcat pe unii emitenti chiar si 200%. Astfel, piata se afla oarecum in echilibru, neexistand nicio certitudine in ceea ce priveste evolutia bursei pe termen scurt si mediu", a explicat Mihai Chisu, broker in cadrul societatii de intermediere IFB Finwest.

Sectorul financiar a inregistrat ieri in mare parte corectii, titlurile BRD coborand cu 0,8%. La categoria societatilor financiare, cea mai mare corectie a fost consemnata de titlurile SIF Muntenia (SIF4), care au pierdut 1,3%. Titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au reusit sa inchida sedinta in urcare, cu un avans de 0,9%, in vreme ce restul SIF-urilor au inchis in stationare. Titlurile bancii austriece Erste Bank (EBS) au inregistrat cea mai buna evolutie din sector, consemnand o apreciere de aproape 2,6%.

"Scaderea volatilitatii se datoreaza in principal diminuarii temerilor investitorilor. Exista incertitudinea care se pastreaza, dar faptul ca nu se mai vorbeste de falimente la nivel national a linistit mult investitorii. O diminuare a volatilitatii reflecta o intrare in normalitate a pietei, in care preturile se consolideaza. O evolutie laterala de lunga durata nu este de preferat pe piata locala, mai ales de societatile de brokeraj, care s-ar confrunta cu reducerea volumelor de tranzactionare si deci a comisioanelor", a adaugat Chisu.

Titlurile Flamingo (FLA) au inregistrat una dintre cele mai mari aprecieri din piata, de aproape 7% fata de referinta. Cresteri importante au inregistrat si producatorii chimici Amonil (AMO) si Azomures (AZO), de 9,7% si respectiv 4,1%.

"Avansul Bursei este binevenit, doar ca este nevoie de precautie. Se vorbeste mult despre somaj, ceea ce s-ar traduce in scaderea consumului, care mai departe ar incetini revenirea economica. Majoritatea investitorilor vor astepta in continuare inscrierea pietelor de capital pe o tendinta mai clara", a incheiat Chisu.

De urmarit astazi