„Va fi o revolutie daca se fac in 6 luni gigantii energetici"

Autor: Roxana Petrescu 17.09.2009

Adrian Baicusi, directorul general al Transelectrica si care a venit in sectorul de stat dupa o lunga experienta in mediul privat - ultima functie ocupata fiind aceea de director general al Siemens SRL, nu crede ca cele doua companii energetice gigant, care vor regrupa majoritatea activelor de productie locale, vor fi gata in 6 luni, asa cum au declarat responsabilii pentru acest proiect, dar daca acest lucru se va intampla, asta ar insemna o "adevarata revolutie."

"Procesul de restructurare va fi lung si dureros. Trebuie facuta si o restructurare (de personal - n.r.). In sase luni, cele doua societati ar putea fi operationale pe hartie , dar practic ar putea fi necesari si doi ani. Daca reusesc, va fi o revolutie, care va schimba complet piata in urmatorii ani", este de parere Baicusi, citat de Mediafax.

Seful Transelectrica a mai precizat ca la realizarea celor doua companii ar trebui chemati si consultanti externi, cu experienta, care "sa-i invete pe ai nostri." Declaratiile lui Baicusi vin in contextul in care secretarul de stat din Ministerul Economiei, Tudor Serban, a declarat ca nu vor fi adusi manageri straini pentru coordonarea celor doua companii "care sa ne spuna cat de prosti suntem noi."

Cele doua companii, care regrupeaza firme energetice cu afaceri de circa 5 mld. euro, sunt coordonate in prezent de catre directorul general al Hidroelectrica, Mihai David (PSD) si de directorul general al CEN Craiova, Constantin Balasoiu, sustinut de PD-L. Numirea celor doi la carma companiilor care ar urma sa schimbe complet fata sistemului energetic local s-a facut in contextul in care ministrul economiei, Adriean Videanu, a anuntat ca va insista pentru privatizarea managementului celor doua companii.

Baicusi a mai precizat ca pentru anul viitor se asteapta la o stagnare a consumului de energie, dupa ce pana in acest moment acesta a scazut cu circa 10%. Directorul Transelectrica a mai spus ca Romania este pe punctul de a finaliza doua acorduri cu Ungaria si Austria pentru unificarea pietelor de energie care vor permite producatorilor locali sa exporte pana in Germania si sa profite de cererea din mai multe state europene. Aceste demersuri vin in contextul in care infiintarea unei piete regionale de energie reprezinta un obiectiv mai vechi al autoritatilor.