Basescu: Nu vom putea plati salariile si pensiile daca FMI nu ne da banii. Cum comentati?

Autor: Claudia Medrega 17.09.2009

Romania va fi in dificultate in privinta platii salariilor si pensiilor daca nu va primi a doua transa din imprumutul de la Fondul Monetar International (FMI), potrivit declaratiilor lui Traian Basescu, presedintele Romaniei.



Presedintele nu este la prima declaratie legata de imposibilitatea platii pensiilor. La sfarsitul lunii noiembrie din 2008 Basescu a declarat ca fondul de pensii este "prabusit" si nu are bani pentru acoperirea majorarilor pornite in 2007 si consolidate in 2008 si ca in 2009 trebuie aduse din bugetul de stat circa 1,3 mld. euro. La acel moment declaratia a fost contestata de Ministerul Muncii.

Consiliul Executiv al FMI va analiza si supune spre aprobare, luni, 21 septembrie, raportul privind prima evaluare a acordului stand-by cu Romania, precum si solicitarea pentru modificarea unor criterii de performanta.

"Daca nu primim transa a doua, suntem in dificultate", a spus Basescu la postul public de radio, in contextul in care vorbea despre plata salariilor si pensiilor.

Intrebat daca crede ca vor fi probleme in acordarea de catre FMI a celei de a doua transe din imprumut, Basescu a raspuns ca este de parere ca nu vor exista dificultati. Presedintele a explicat ca Guvernul si-a indeplinit conditionalitatile, iar situatia economica este mult mai buna decat in februarie.

Tot pentru ca salariile si pensiile sa poata fi platite la timp, Guvernul a preferat solutia legata de cele 10 zile de concediu neplatit, a afirmat Basescu.

O misiune a FMI condusa de Jeffrey Franks s-a aflat la Bucuresti la inceputul lunii august, pentru prima evaluare a acordului stand-by. Reprezentantii institutiei financiare internationale au fost de acord cu majorarea deficitului bugetar de la 4,6% din PIB la 7,3% din PIB in 2009.

Potrivit intelegerii dintre FMI si autoritatile romane, urmatoarele doua transe din imprumutul de la FMI, de aproape 1,9 mld. euro si, respectiv 1,5 mld. euro ar urma sa fie acordate in lunile septembrie si decembrie. Din aceste sume aproximativ jumatate - 1,7 mld. euro - vor avea ca destinatie finantarea deficitului bugetar.

Deficitul bugetului general a ajuns dupa primele opt luni ale anului, la 4,4% din PIB, cu aproximativ un punct procentual peste nivelul de la sfarsitul lunii iulie, Daca la jumatatea anului, deficitul bugetar s-a incadrat in tinta stabilita initial cu FMI, de 2,73% din PIB, in iulie si august a explodat, apropiindu-se de proiectia de 4,6% din PIB negociata initial pentru intregul an 2009.

In august, FMI a apreciat ca toate obiectivele cantitative fixate pentru luna iunie au fost indeplinite, cu exceptia celui privind arieratele la nivelul bugetului general consolidat, pentru care nu existau la acel moment suficiente date in vederea stabilirii cu certitudine daca a fost indeplinit.

Delegatia institutiei financiare internationale a ajuns la un acord, la nivelul echipei de experti, cu autoritatile romane in privinta masurilor luate pana in prezent si ce este necesar de facut in continuare, acestea trebuind supuse aprobarii boardului FMI.

Autoritatile romane au solicitat FMI sa accepte o derogare de la prevederile acordului stand-by in privinta arieratelor. Valoarea arieratelor acumulate de stat a urcat in primele sase luni cu aproape 500 mil. lei (120 mil. euro), desi acordul cu FMI stabileste ca acestea nu trebuie sa creasca in acest an. Soldul datoriilor care trebuie platite de la buget a ajuns la aproximativ 1,5 mld. lei (360 mil. euro).

Basescu: 70% din turism se face cu avionul

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, intrebat cum pot veni turistii straini in Romania daca nu exista autostrazi si drumuri bune, ca intrebarea se refera la "o realitate, dar transformata in cliseu", in conditiile in care "70% din turism se face cu avionul". Basescu i-a criticat, fara a da nume, pe cei care apar la televizor si spun ca le este rusine de faptul ca traiesc in aceasta tara. Presedintele a spus, la postul public de radio, ca imaginea Romaniei trebuie schimbata, inclusiv pentru cei care fac astfel de afirmatii.

Presedintele a spus ca aceasta schimbare se poate face inclusiv prin prezentarea obiceiurilor nationale, a costumelor populare si a traditiilor romanesti, care, in opinia lui Basescu, sunt foarte frumoase si trebuie cunoscute de toti romanii si de turistii straini.

Basescu a mentionat ca a cerut celor de la FMI ca transa a doua din imprumutul acordat Romaniei, transa care ar fi trebuit sa ajunga la BNR pentru eliberarea unor fonduri catre banci pentru finantarea economiei, sa aiba ca destinatie bugetul de stat, pentru ca sa se poata plati salariile si pensiile si sa nu existe intarzieri.

Presedintele a explicat ca tot pentru ca salariile si pensiile sa poata fi platite la timp a preferat Guvernul solutia legata de cele 10 zile de concediu neplatit.