Un singur fond a batut Bursa si pe cadere, si pe raliu

Autor: Roxana Daniela Pricop 17.09.2009

Un singur fond de actiuni a reusit sa aduca investitorilor castiguri mai mari decat Bursa in timpul raliului si sa piarda mai putin decat indicele BET in perioada corectiilor de criza. Majoritatea fondurilor de actiuni au reusit sa scada mai putin decat piata pe caderea bursei, dar nu au batut indicele BET in ultimele sase luni.

Fondul BT Index, administrat de societate BT Asset Management, a adus investitorilor un randament de 127,4% din martie, cand a inceput raliul pe Bursa, si pana la finele lunii august, interval in care indicele de referinta al bursei, BET, s-a apreciat cu 121,9%. Pierderea inregistrata de fond in perioada de corectii august 2007-februarie 2009 a fost de 75,7%, sub deprecierea de 81,5% a indicelui BET.

"Performanta se explica prin faptul ca portofoliul fondului a fost construit dupa componenta indicelui ROTX, care include actiuni lichide si care in perioada de criza au performat mai bine decat actiunile companiilor mici si putin lichide", a spus Radu Hanga, directorul general al BT Asset Management. Actiunile BRD, Erste si Banca Transilvania alcatuiesc 50% din activul fondului, care nu are SIF-uri in portofoliu. Din august 2007, fondul a pierdut 45%, fiind devansat de Raiffeisen Prosper, cu o scadere de 39%.