Kovarova, Generali: Si 2010 va fi un an dificil, piata nu va creste cu mai mult de o cifra

Autor: Angela Placinta 21.09.2009

Pierderile pietei de asigurari ar putea continua sa creasca daca asiguratorii nu vor practica preturi corecte, spune directorul executiv al Generali Asigurari.



Anul viitor va fi la fel de dificil pentru asiguratori ca 2009, iar ritmul de crestere al pietei nu va fi mai mare de o cifra, spune Marie Kovarova, directorul executiv (CEO) al Generali Asigurari, una din primele zece companii de pe piata de profil, controlata de holdingul Generali PPF.

In primul semestru piata asigurarilor a urcat cu numai 6%, dupa ce in anii trecuti a avut cresteri de doua cifre, punand astfel presiune pe asiguratori pentru reducerea costurilor si schimbarea strategiilor de business.

"Anul 2010 va fi si el dificil, pentru ca nimeni nu stie care va fi situatia politica si ce masuri se vor lua pentru relansarea economiei. Este nevoie in special de o reforma in sistemul de sanatate si de stimularea economisirii de catre populatie. Piata asigurarilor nu cred ca va creste anul viitor cu mai mult de o cifra", afirma Kovarova intr-un interviu acordat Ziarului Financiar.

Kovarova, 35 de ani, este de origine ceha si a fost numita la conducerea Generali Asigurari in urma cu un an, dupa ce a facut parte din conducerea executiva a Ceska Pojistovna, cea mai mare companie de asigurari detinuta de holdingul Generali PPF.

"Cand am preluat conducerea Generali nici nu ma gandeam ca urmeaza unul dintre cei mai grei ani pentru asiguratori, dar nu mi-as schimba decizia. Este o provocare, te forteaza sa gandesti mai mult si sa-ti schimbi strategia."

Directorul executiv al Generali face o comparatie cu piata de asigurari din Cehia, care nu a fost atat de afectata de criza economica, in primul rand pentru ca nu depinde atat de mult de vanzarile auto, dar si pentru ca este vorba de o piata mult mai matura, iar clientii sunt obisnuiti sa cumpere asigurari si sa economiseasca pe termen lung.

"Vor continua sa creasca pierderile pietei"

Pierderile pietei de asigurari vor continua sa creasca si anul acesta, dupa ce anul trecut s-au dublat, la fel ca in 2007, afirma Kovarova. Piata este de mai multi ani pe pierdere neta, profiturile asiguratorilor fiind cu mult depasite de rezultatele negative. In 2008 pierderea neta a pietei de asigurari a fost de circa 160 de milioane de euro.

"Cred ca vor continua sa creasca pierderile din piata asiguratorilor, deoarece preturile practicate nu sunt corecte (sunt mici in comparatie cu cele din statele vestice - n.r.). In anii de boom ai pietei preturile au fost mult sub nivelurile normale, iar acum acest lucru trebuie sa se schimbe. Actionarii pun tot mai multa presiune pe companii pentru a obtine profit." Generali a obtinut anul trecut un profit net de circa 900.000 de lei (245.000 de euro), in scadere fata de rezultatul din 2007, de 3,5 mil. lei (1 mil. euro). Si anul acesta compania estimeaza ca va merge pe plus.

Kovarova afirma ca unul dintre produsele profitabile este asigurarea de locuinte, in timp ce politele auto sunt "la limita profitabilitatii". Rata daunei pe segmentul auto Casco a scazut cu 3 puncte procentuale in primul semestru la Generali, in timp ce in cazul politelor RCA (raspundere civila obligatorie auto) rata daunei a urcat cu 10 puncte procentuale.

"La RCA daunele cresc pentru ca oamenii au inceput sa invete sa ceara despagubiri pentru vatamari corporale si daune materiale. Aceasta tendinta va duce la cresterea daunelor totale platite de asiguratori si din acest motiv vor creste si preturile."

Despagubirile platite pentru vatamari corporale si daune morale pot ajunge la cateva sute de mii de euro sau, in cazuri foarte rare in Romania, dar frecvente in tarile vestice, la cateva milioane de euro. In prezent, acest tip de despagubiri reprezinta cel mult cateva procente din valoarea totala a despagubirilor platite pentru RCA, care s-a ridicat la 340 mil. euro in 2008.

Bilantul primului an la conducerea Generali

In primul an de la preluarea conducerii Generali Kovarova afirma ca a facut mai multe schimbari in companie, printre care orientarea afacerilor mai mult spre zona de retail si realizarea unor campanii de promovare pentru asigurarile RCA si cele de locuinte, care au dus la cresterea vanzarilor. In primul semestru compania a inregistrat o crestere de 16% a primelor brute subscrise, pana la 245 mil. lei (58,5 mil. euro).

"De asemenea, am schimbat sistemul de motivare salariala a fortei de vanzari, care depinde acum mult mai mult de performante si am investit in cresterea vizibilitatii noastre in teritoriu, dar si in reducerea cheltuielilor cu daunele si a timpului de solutionare."

Investesc 250.000 de euro in asigurarile obligatorii de locuinte

Generali se numara printre companiile care au obtinut de la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) autorizatia necesara pentru a vinde incepand cu anul viitor asigurari obligatorii pentru locuinte.

Compania va investi 250.000 de euro in capitalul social al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), institutie care va emite politele de asigurare obligatorie si ai carei actionari vor fi asiguratorii care vor participa la acest program.

"Legea asigurarilor obligatorii este planificata sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2010, dar nu stiu daca totul va fi gata pana atunci", afirma directorul executiv al Generali. Dupa intrarea in vigoare a legii toti proprietarii de locuinte vor fi obligati sa plateasca 10 sau 20 de euro pe an pentru asigurare, suma asigurata fiind de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro, in functie de tipul locuintei.

Grupul Generali PPF mai detine pe piata locala asiguratorii Ardaf si RAI.