Presedintele Verida Credit: Am inghetat bugetul de publicitate si extinderea in tara

Autor: Angela Placinta 21.09.2009

Compania isi va atinge obiectivul initial de credite acordate cu o intarziere de un an din cauza scaderii puternice a cererii de imprumuturi.



Verida Credit, companie de finantari ipotecare lansata pe piata la sfarsitul anului trecut, va atinge un volum de credite acordate de 150 de milioane de euro in vara lui 2011, cu un an mai tarziu decat si-a propus initial, din cauza contextului actual al pietei, spune Dorian Klein, presedintele companiei.

Verida este controlata de britanicii de la Royal Bank of Scotland, fondul de investitii Old Lane (al bancii americane Citi) si Rubikon Partners (banca specializata pe finantari corporate). De asemenea, compania are mai multi actionari persoane fizice, printre care se numara si Dorian Klein, care detine actiuni si la Rubikon Partners.

Compania are in prezent o reprezentanta in Bucuresti si una la Iasi, iar planul pentru anul acesta prevedea deschiderea a inca doua unitati teritoriale.

"Am avut un plan de extindere, care prevedea inca doua sucursale, dar l-am amanat. Am redus si bugetul de promovare, dar nu am facut reduceri de costuri in alte operatiuni si nu am concediat angajati. Nu cred ca avem nevoie acum de publicitate, pentru ca nu ne-am propus sa fim liderii pietei in termeni de volum", afirma Klein.

El sustine ca in prezent Verida Credit se afla intr-o pozitie mai buna decat bancile, principalii sai competitori. Printre concurentii companiei se numara si Domenia Credit, companie de credite ipotecare a americanilor de la GE Money, care mai detin Motoractive Leasing si Ralfi (specializata pe credite de consum).

"Dintr-o perspectiva competitiva, cred ca suntem acum intr-o pozitie mai buna decat bancile, care trebuie sa faca fata unor probleme strategice. Noi, in schimb, nu trebuie sa ne facem griji pentru creditele restante sau problemele pe care le intampina acum IMM-urile."

Verida a primit recent o finantare in valoare de 30 de milioane de dolari de la Overseas Private Investment Corporation (OPIC), o agentie de investitii a guvernului american. Pe de alta parte, compania urma sa primeasca mai demult o finantare si de la RBS, insa din cauza problemelor intampinate de banca britanica acest lucru nu s-a mai intamplat, spune Klein.

"Cererea de locuinte va continua sa creasca"

Presedintele Verida considera ca, desi conditiile de pe piata de creditare sunt in prezent dificile, aceasta va creste, impulsionata de cererea de locuinte. "Cererea de locuinte va continua sa creasca. Din acest motiv nu suntem ingrijorati de cererea de credite, cat de disponibilitatea finantarilor."

El nu a precizat valoarea creditelor acordate de Verida pana in prezent, spunand doar ca nivelul este redus.

Din cauza somajului in crestere si a reducerii salariilor, Klein spune ca in ultima vreme a observat o crestere a numarului cererilor de credit respinse.

"Din nefericire, sunt persoane care nu vor mai putea lua credite sau vor lua sume mai mici. Pe de alta parte, insa, si preturile de pe piata imobiliara au scazut, deci oamenii au nevoie de finantari mai reduse."

Cine este Dorian Klein

Dorian Klein este de origine romana si activeaza de 25 de ani in domeniul financiar.

La varsta de 13 ani a emigrat impreuna cu familia in SUA, unde a absolvit Yale University, cu specializare in economie si matematica. In 1995 si-a inceput activitatea la banca americana Merrill Lynch, detinand pana in 2000 functia de managing director si European Head of Structured and Principal Finance.

Din 2000 a inceput sa faca investitii private, fiind unul dintre actionarii Rubikon Partners si ai primei companii de credite de consum din Turcia.