Care sunt tarile din Europa unde e bine sa fii somer pe timp de criza

Autor: Cristina Rosca 20.09.2009

Tarile nordice sunt cele mai generoase cu somerii. Pe langa suma ridicata pe care acestia o primesc, perioada in care primesc ajutor de somaj se poate intinde pe mai mult de un an. In Germania, pe langa somaj, cei care isi pierd locul de munca mai primesc bani si pentru utilitati.



Cea mai mare temere a muncitorului de rand este sa isi piarda locul de munca, iar pe timp de criza sansele ca acest scenariu sa devina realitate cresc.

Ca sa nu simti cum deasupra capului planeaza aceasta amenintare trebuie sa fii fie norocosul posesor al unei averi impresionante care te pune la adapost de orice grija, fie un liber profesionist ce traieste fara a-si pune problema zilei de maine.

Singura consolare pentru cel care isi schimba statutul din angajat in somer este aceea ca cel putin pentru o perioada de timp va reusi sa isi plateasca rata la creditul ipotecar sau la creditul auto pe care il detine cu ajutorul de somaj, care ii aduce o cota parte din salariu. Aceasta cota parte este diferita insa de la un stat la altul.

Unde este cel mai bine sa fii somer?

Statele nordice sunt de departe cele mai "prietenoase" cu somerii. Intr-un top realizat de revista Forbes, podiumul era ocupat in intregime de statele nordice, in frunte cu Danemarca, urmata de Norvegia si Finlanda.

Danezii care si-au pierdut slujba, dar care au lucrat cel putin 52 de saptamani in decursul celor trei ani precedenti sunt eligibili sa primeasca 90% din veniturile lor medii pentru o perioada de pana la patru ani.

Nici norvegienii si nici finlandezii fara loc de munca nu o duc rau deloc. In Norvegia somerii primesc 87,6% din salariul lor precedent pentru o perioada de 500 de zile.

In Norvegia contributiile sociale reprezinta 7,8% din veniturile celor angajati in sectorul privat sau public, si 10,7% din veniturile obtinute de cei self-employed (care sunt proprii lor angajati). Sistemul de asigurari sociale le plateste beneficiarilor 0,2% din venitul lor anual pe zi timp de un an.

In Finlanda procentul scade pana la 85,1% din veniturile anterioare in cazul unui muncitor de rand, iar ajutorul de somaj este acordat pentru o perioada de un an. Aici sistemul de plata al ajutoarelor este diferit, corelandu-se in cazul somerilor, suma primita cu nivelul anterior al venitului.

Fiecare somer primeste o suma fixa de bani pe zi si un procent din castigul sau salarial zilnic inainte de a-si pierde slujba. Suma fixa scade, iar procentul creste odata ce salariul este mai mare.

Somer in Scandinavia

Desi indepartate si reci, aceste state sunt cele mai avantajoase pentru someri. Toate tarile scandinave cer inregistrarea somerilor la birourile publice care conecteaza angajatorii cu potentialii angajati, si care ghideaza muncitorii catre industriile pentru produsele carora exista cerere mare.

In Danemarca exista 190 de astfel de birouri, care ofera cursuri pentru computer si care analizeaza cv-ul potentialilor angajati. In unele cazuri acestea ii plaseaza pe someri in pozitii temporare, inlocuindu-i pe cei care sunt in concediul de studii, de maternitate sau paternitate.

Pe pozitia a patra se afla cel mai bogat stat din lume dupa venitul per capita, Luxemburg.

O persoana singura, somera, care a lucrat sase luni in ultimul an, este eligibila sa primeasca ajutor de somaj in valoare de 80% din venitul anterior, cu conditia ca aceasta suma sa nu fie de peste 2,5 ori mai mare decat salariul minim lunar, care se ridica la 1.413 euro.

In Suedia, statul situat pe pozitia a cincea in topul Forbes, exista o gluma "daca ii iei pe toti cei care sunt in vacanta, care sunt bolnavi sau care au concediu de orice fel, nu mai ramane nimeni care sa munceasca". Cu toate acestea, sistemul de somaj al statului nu este la fel de generos ca al celorlalti vecini din Peninsula Scandinava. Aici, somajul este la unul dintre cele mai reduse niveluri din Europa. Cei care si-au pierdut locul de munca primesc 80% din venitul lor anterior pe o perioada de pana la 300 de zile.

Ajutor de somaj si chiar mai mult

Pe pozitia a sasea se afla Germania, cea mai puternica economie la nivel european.

Germanii obtin banii pentru ajutoarele de somaj din impozitele ce variaza de la 3,25% pe venit pentru muncitorii angajati in sectorul public si privat la 6,25% pentru muncitorii self employed si 3,25% pentru angajatori.

Ajutorul de somaj reprezinta 60% din venitul net obtinut de o persoana singura, insa in Germania guvernul plateste si cheltuielile cu utilitatile si cele necesare traiului, sumele acestea fiind ajustate in functie de venitul anterior, de varsta si de marimea casei.

In mod obisnuit, subventiile oferite de stat reduc costurile cu intretinerea pana la 25% din valoarea normala pentru someri.

Ajutoarele sunt oferite pe o perioada de sase luni, insa pot fi extinse daca muncitorul are peste 47 de ani si a lucrat timp de cel putin 18 luni din ultimele 36. Urmatoarele pozitii sunt ocupate de Olanda, Elvetia, Israel si Japonia.