Directorii de resurse umane ar trebui sa fie un fel de mini-CEO

Autor: Delia Oniga 20.09.2009

Directorilor de resurse umane inca le lipseste curajul de a se impune in fata general managerilor. Mai ales in aceasta perioada, ei ar trebui sa fie un fel de mini-CEO ai propriului departament. In acelasi timp, avand in vedere ca bugetele pentru resurse umane se numara printre cele mai afectate in aceasta perioada, HR-ii trebuie sa aiba cat mai multe initiative, dar cu bani cat mai putini.

"Cred ca fiecare director de resurse umane are nevoie de incurajarea colegilor sai. In ultimul timp am observat o imbunatatire in acest sens, insa cred ca mai este de lucru", spune Anca Podoleanu, managing partner al companiei de consultanta manageriala Choice Consulting si membru in boardul HR Club, asociatia profesionistilor in resurse umane din Romania, care numara peste 200 de membri, majoritatea directori de resurse umane.

Desi incearca sa-si faca loc in cadrul consiliilor de conducere ale companiilor, departamentele de resurse umane au ramas inca in umbra celorlalte departamente dintr-o companie. Spre deosebire de noi, francezii, spre exemplu, au o altfel de abordare in aceasta privinta, in acelasi timp, experienta lor fiind mai indelungata.

"In Franta, directorii de resurse umane sunt chemati mai des la masa general managerului decat se intampla in Romania. La noi trebuie sa te lupti mai mult pentru a avea un loc la masa", afirma Oana Farcasanu, director de resurse umane al Danone Romania si al tarilor adriatice. Farcasanu ocupa aceasta pozitie din februarie anul acesta, anterior lucrand tot in resurse umane la sediul din Paris al grupului, unde a ocupat cateva pozitii regionale.

Ce li se reproseaza HR-ilor este faptul ca nu reusesc sa ii faca pe restul managerilor sa se implice mai mult in dezvoltarea strategiilor de resurse umane. In acelasi timp insa, sefii de companie se asteapta ca directorii de HR sa cunoasca mai bine businessul.

"Directorii de resurse umane incearca sa faca totul singuri, insa ar trebui sa ii faca si pe managerii de linie sa fie mai implicati. De fapt, directorii de resurse umane ar trebui sa fie niste mini - CEO", este de parere Harry Meintassis, general manager al companiei de consultanta in resurse umane Hay Group Romania.

Manuela Sfirschi, director de resurse umane la OTP, filiala locala a celei mai mari banci maghiare, spune ca pana acum toate propunerile pe care le-a facut top managementului au fost acceptate, mai putin cele care presupuneau costuri prea ridicate, in aceasta perioada resursele fiind limitate.

De fapt, aceasta este si cea mai mare provocare cu care se confrunta in prezent directorii de resurse umane, acestia trebuie sa fie creativi, cu resurse cat mai putine.

"Oamenii de HR trebuie sa faca minuni acum cu foarte putini bani si sa aduca rezultate. Se doreste o reorientare in business, iar acum nu mai exista alte resurse din exterior. Este dificil poate si pentru ca inainte nu ti se cereau astfel de lucruri pentru ca businessul era pe crestere", spune Podoleanu.

O alta dilema pe care o au directorii de resurse umane este ce sa aleaga intre inovatie si eficienta. In opinia lui Podoleanu, spre exemplu, inovatia este mai importanta in aceasta perioada, din ea putand deriva ulterior si eficienta.