Incep sa fie impartiti in piata cei 500 mil. euro din fondurile europene pentru HR: Depro Inovatie a castigat 4,5 mil. euro pentru trainingul viitoarelor femei antreprenor. Managerul proiectului a lucrat la Comisia Europeana

Autor: Adelina Mihai 20.09.2009

Compania consultanta Depro Inovatie, firma privata care a obtinut anul trecut cea mai mare finantare din fondurile europene pentru resurse umane, in valoare de 4,5 mil. euro, a inceput cursurile de formare profesionala pentru 4.000 de femei din mediul rural si din orasele mici care vor sa initieze sau sa participe la dezvoltarea unei afaceri.



Cum a reusit o firma cu afaceri de 14.000 de euro in 2007 sa primeasca fonduri pentru un proiect cu o valoare de peste 320 de ori mai mare decat afacerile derulate in primul an de activitate? Raspunsul este simplu. A avut in echipa de management oameni care au lucrat anterior pentru Comisia Europeana, evaluand proiecte europene similare celui pe care l-a depus Depro Inovatie.

"Proiectul a fost conceput de un grup de patru oameni care au lucrat timp de cativa ani la delegatia Comisiei Europene in Romania, avand functii de coordonatori de proiecte finantate din fonduri europene. Stiam procedurile si conditiile de aplicare, pentru ca, practic, noi verificam proiectele", sustine Gabriela Popescu, director executiv in cadrul companiei Depro Inovatie, care a lucrat timp de opt ani pentru Comisia Europeana.

La scrierea proiectului a participat si Ramon Trillo (39 de ani), managerul proiectului si administratorul firmei Depro Inovatie. Trillo, de origine spaniola, a lucrat timp de sapte ani la Comisia Europeana ca procurement manager si a participat la delegatiile Comisiei Europene in Budapesta, Tirana si Bucuresti.

Compania a depus proiectul pe primele linii de finantare lansate anul trecut din fondurile europene pentru resurse umane (in luna februarie) si a primit aprobare in luna mai, iar contractul cu AMPOSDRU, autoritatea de management care gestioneaza banii, s-a semnat in noiembrie. Din rezultatele cunoscute pana acum, contractele semnate pentru proiectele de anul trecut au o valoare totala de 487 mil. euro, ceea ce inseamna ca firma de consultanta a primit aproape 1% din totalul fondurilor acordate in 2008.

Au creat firma ca sa atraga fondurile nerambursabile

2008 a fost primul an in care Romania a putut beneficia de fonduri europene pentru resurse umane finantate din Fondul Social European, acesta fiind si principalul motiv pentru care a fost creata firma Depro Inovatie.

"Inca de la infiintare, am oferit consultanta pentru companiile care vor sa obtina fonduri europene pentru HR prin programul POSDRU, iar multe din proiectele la care am fost parteneri au fost si aprobate", precizeaza Ramon Trillo, administratorul si unul din actionarii firmei. Actionariatul companiei este impartit intre cateva persoane fizice din Spania si firmele Mytco 2002 si Kams Veinte Sistemas.

In 2008, compania a avut o cifra de afaceri de 300.000 de euro, de 25 de ori mai mare decat afacerile rulate in 2007, o mare parte din bani provenind dintr-un imprumut acordat de partenerul spaniol la proiect si din activitatile de consultanta derulate in paralel de angajatii companiei. In proiectul de 4,5 mil. euro, Depro Inovatie are trei parteneri: Fondul Roman de Dezvoltare Sociala (FRDS), Centrul pentru Educatie Economica si Dezvoltare din Romania (CEED) si Asociatia Femeilor si Familiilor din Mediul Rural Galicia (AMFAR) din Spania.

"Am adus in proiect un partener spaniol, AMFAR Galicia, care avea experienta proiectelor finantate din Fondul Social European (FSE). Spania este recunoscuta pentru un grad ridicat de absorbtie a acestor fonduri", a mai spus Popescu.

Au luat 750.000 de euro inainte de Craciun

Proiectul are o durata de implementare de doi ani si jumatate (pana in aprilie 2011), iar prefinantarea a avut o valoare de 40% din banii acordati in primul an.

"Am solicitat prefinantare, iar primii bani din fonduri europene i-am primit pe 23 decembrie, cand ni s-a acordat 755.000 euro (2,77 mil. lei). Eram constienti ca in primele luni vom fi nevoiti sa ne descurcam cu resurse proprii", a mai spus Popescu.

Compania a mai depus in luna iunie un raport de rambursare, prin care cheltuielile considerate eligibile de autoritatea de management a programului vor fi decontate din fonduri europene. Desi termenul legal de acordare a rambursarilor este de 45 de zile, reprezentantii companiei au fost anuntati dupa aproape trei luni ca vor primi noi fonduri.

Traning pe bani europeni pentru 4.000 de femei din 19 judete

Proiectul castigat de compania Depro Inovatie vizeaza participarea a 4.000 de femei din mediul rural si din orasele mici la cursuri de formare profesionala. Cursurile urmeaza sa dezvolte abilitatile antreprenoriale ale femeilor care participa. "Au fost selectate 100 de localitati din 19 judete, cu grad diferentiat de raspandire geografica, iar persoanele selectate vor participa la trei tipuri de cursuri: antreprenoriale (pentru cei care vor sa devina manageri in IMM-uri), cursuri prin care pot invata sa elaboreze si sa conduca mici proiecte finantate din fonduri europene si cursuri de formare a trainerilor", a spus Liliana Vasilescu, directorul executiv al FRDS. Femeile care vor participa la cursurile de formare profesionala provin din judetele Alba, Arges, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Cluj, Calarasi, Caras-Severin, Gorj, Hundoara, Ilfov, Maramures, Mures, Neamt, Prahova, Sibiu, Salaj, Suceava si Valcea.

24 de persoane din Cluj si Tg. Jiu, instruite sa devina traineri

"Pana acum am facut numai doua sesiuni de instruire, pentru ca aceste activitati din proiect au inceput in luna august. Au fost cursuri de formare profesionala a trainerilor, la care au participat 24 de persoane din Cluj si Targu-Jiu", sustine Cristina Manescu, director executiv al fundatiei CEED, unul din partenerii companiei Depro Inovatie la proiect.

Cei care au participat la cursurile finantate pe bani europeni si care au promovat examenul dat in cadrul sesiunii de instruire vor primi cerificate recunoscute de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei pentru calificarea de trainer si vor putea furniza programe de formare profesionala pentru managerii din IMM-uri.

"Am vrut sa obtin calificarea pentru ca intentionez sa-mi deschid o firma de consultanta in fonduri europene si totodata sa ofer cursuri de formare profesionala", sustine Gabriela Onu, care in prezent este profesor de limba romana si limba engleza la un liceu din Nasaud si care a participat la cursurile organizate la Cluj de Depro Inovatie.

Ea a mai precizat ca in cadrul cursurilor participantii au fost instruiti cum sa conceapa planul unui curs de formare profesionala, cum sa identifice nevoile de training ale oamenilor, iar examenul final a constat in elaborarea unei idei de curs in care sa specifice cum vor derula activitatile de selectie a cursantilor, pana la stabilirea bugetului unei sesiuni de cursuri.

"Ideea mea a fost de a forma persoane cu meseria de evaluator al potentialului turistic regional, pentru ca este necesar sa se identifice acest aspect in fiecare regiune. Cursul s-ar putea adresa in special angajatilor din primariile din zona", a mai spus Onu.

Sesiunea de cursuri finantate din fonduri europene a avut 40 de ore, iar instruirea s-a desfasurat pe parcursul a doua weekenduri, in sali inchiriate in hoteluri de doua stele.

Cea mai mare finantare obtinuta de o firma privata

Din cele 304 rezultate cunoscute pana acum, Depro Inovatie este singura companie privata care a obtinut cea mai mare finantare din fondurile pentru HR (in cadrul carora un proiect nu poate depasi valoarea de 5 mil. euro).

A doua finantare ca valoare, de 2 mil. euro, a fost obtinuta de Ascendis Consulting, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata de training.

Alte doua finantari pentru proiecte strategice (cu valori cuprinse intre 500.000 si 5 mil. euro) au fost obtinute de compania de constructii Carpediem Tehnologies, care va primi 670.000 de euro, si compania de consultanta Agroserv Management, care a obtinut 540.000 de euro.

Si Siveco Romania, producatorul de solutii informatice pentru mediul de afaceri, a castigat sase proiecte de tip grant (cu o valoare maxima a finantarii de 500.000 de euro), in valoare totala de aproape 2,5 mil. euro.