Oancea: 20% din banii fondurilor de pensii trebuie sa intre pe bursa

Autor: Angela Placinta 21.09.2009

Randamentele titlurilor de stat si ale obligatiunilor corporative sunt in scadere, iar fondurile trebuie sa caute alternative.



Fondurile private de pensii nu trebuie sa se mai bazeze doar pe investitiile in titluri de stat si obligatiuni corporative, pentru ca randamentele acestora vor scadea incepand cu anul viitor, o alternativa fiind investitiile la bursa, care ar trebui sa ajunga la cel putin 20% din portofoliile fondurilor, spune Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), supraveghetorul unei pietei ce va ajunge la miliarde de euro in urmatorii ani.

"2010 nu va mai fi un an care sa le aduca fondurilor randamente suficiente din titluri de stat si obligatiuni corporative. Investitiile la bursa va trebui sa creasca la cel putin 20% din active, pentru ca titlurile de stat si obligatiunile corporative vor avea o tendinta de scadere a dobanzilor, nu atat pentru ca se apropie iesirea din criza, ci pentru ca politica de dobanda a BNR si nevoia de finantare a statului vor fi in scadere", afirma presedintele CSSPP intr-un interviu acordat Ziarului Financiar.

Ar putea aduce 100 mil. euro la Bursa

La sfarsitul lunii august, activele de peste 440 mil. euro ale fondurilor de pensii obligatorii (pilonul II) erau plasate in proportie de 58% in titluri de stat, obligatiunile corporative avand o pondere de 20%, iar actiunile listate - de doar 6%. Daca in 2010 fondurile vor investi cel putin 20% din active in actiuni listate, inseamna ca pe Bursa vor intra circa 100 mil. euro. In ultimul an, fondurile de pensii au inregistrat un randament mediu de peste 15%.

O alternativa la plasamentele in titluri de stat ar fi investitiile in fonduri legate de infrastructura, dar pentru aceasta e nevoie de proiecte majore, spune Oancea. Problema investitiilor in infrastructura a fost ridicata in trecut si de administratorii fondurilor de pensii. "Ca sa investesti in infrastructura trebuie sa ai proiecte majore, in colaborare cu statul sau o municipalitate. Actiunile sau alte titluri emise de fondurile legate de infrastructura trebuie sa poata fi evaluate intr-un anumit mod si tranzactionate liber. Un fond de investitii bazat pe infrastructura nu ar fi o inventie romaneasca, ele exista peste tot in lume. Fondurile de pensii trebuie sa aiba cel putin cateva zeci de milioane de euro pentru a investi intr-un astfel de fond."

La sfarsitul anului trecut a fost discutata infiintarea unui astfel de fond pentru infrastructura rurala, spune Oancea, dar ideea nu a mai fost pusa in aplicare. Infiintarea unui astfel de fond dureaza cel putin trei ani.

"Sunt convins ca implicarea mediului privat este singura modalitate de dezvoltare a unei tari. Este mai simplu si mai ieftin asa."

Fondurile de pensii isi pastreaza majoritatea banilor in instrumente cu venit fix. Presedintele CSSPP spune ca exista o problema legata de investitiile in obligatiuni municipale, si anume faptul ca aceste instrumente nu sunt evaluate de o companie de rating.

"Problema este ca nu avem companii care sa ne ofere evaluari ale obligatiunilor municipale. Pana la urma sunt sigure, pentru ca au garantia statului, dar exista un risc suplimentar pentru ca primarii si consilierii din Romania nu au inca atata experienta ca sa stie la ce imprumuturi sa se angajeze. Emisiunile de obligatiuni sunt pe 5-10 ani, se mai schimba primarii in acest timp si nu stii niciodata cine vine si ce experienta are." Obligatiunile municipale reprezinta sub 3% din plasamentele fondurilor.