Un grup spaniol amana constructia a 144 de apartamente

Autor: Cristi Moga 20.09.2009

Compania spaniola CP Grupo, care a intrat pe piata locala in 2007 cu intentia de a realiza un proiect cu 144 de apartamente in cartierul bucurestean Colentina, a amanat procesul de constructie a locuintelor si a decis renegocierea imprumutului contractat pentru lucrari de la banca spaniola La Caixa.
"La inceputul anului 2009, societatea a decis sa suspende derularea proiectului (Lakeland din zona Colentina - n.r.)", se arata intr-un anunt al firmei CP International Real Estate, subsidiara locala a grupului spaniol.
Astfel, compania a decis alaturi de banca La Caixa sa restructureze contractul de credit de 17 milioane de euro si sa incheie un nou contract pentru o finantare de doar 3,1 milioane de euro.
Compania spaniola a cumparat un teren de 2.200 de metri patrati pe care intentiona sa construiasca un bloc de 15 etaje cu 144 de apartamente, plus o parcare subterana cu trei niveluri.
Investitia totala in acest proiect era estimata la 25 de milioane de euro, iar finalizarea apartamentelor era programata pentru anul 2010.
"Nu a fost vandut niciun apartament in acest proiect. Anul trecut a avut loc o campanie de cercetare a pietei in care dezvoltatorii au constatat ca s-a rupt filmul la vanzarile off-plan, lumea nu mai dorea sa cumpere apartamente
intr-un stadiu incipient de constructie, si au decis sa amane proiectul inainte sa inceapa vanzarile", a declarat Ruxandra Cleciu, partener in cadrul firmei de consultanta imobiliara Neocasa, care a fost desemnata agentul de vanzari al proiectului Lakeland.
Firma de constructie care trebuia sa inceapa dezvoltarea acestui proiect este Terratest Geotehnic, in timp ce designul a fost realizat de firma de arhitectura KXL Architects.
In ultimul an, ca urmare a reducerii drastice a vanzarilor de locuinte, proiecte cu peste 10.000 de locuinte in Bucuresti au fost blocate, in timp ce dezvoltatorii care nu au apucat sa inceapa lucrarile de constructie au amanat acest moment.
Companiile spaniole au luat cu asalt piata imobiliara in perioada 2005-2008, dar pana in prezent au finalizat un numar redus de locuinte, prin companiile Ibiza sau Grupo Lar.
Grupuri precum Hercesa, Martinsa-Fadesa, Gran Via sau GEA Prasa, desi au investit sute de milioane de euro in achizitia de terenuri, in special in Bucuresti, au ramas cu cea mai mare parte a banilor blocati, fara sa inceapa constructia.
Singurele sperante privind deblocarea tranzactiilor imobiliare este legata in prezent de programul "Prima casa", insa garantarea creditelor de catre stat nu a convins inca marii dezvoltatori sa inceapa lucrarile de constructie pe terenurile cumparate.
CP Grupo este o companie cu sediul in Madrid, avand birouri doar in Spania si Romania.
Compania a fost fondata de catre arhitectul spaniol Carlos Pinilla si a realizat atat ansambluri de locuinte, cat si cladiri de birouri si hoteluri.


CP Grupo