Unilever muta la Ploiesti doua linii de productie din Cehia

Autor: Diana Tudor Stoica 20.09.2009

Unilever, unul dintre cei mai importanti producatori de bunuri de larg consum de pe piata locala, va transfera la Ploiesti doua linii de productie a margarinei de la fabrica din Nelahozeves, Cehia, pe care gigantul anglo-olandez o va inchide in perioada urmatoare.
"Este politica grupului de a transfera liniile catre alte capacitati de productie in momentul in care o fabrica este inchisa. Vor fi relocate doua linii pentru productia cuburilor de margarina (folosite la prajituri - n.red.). Acestea vor fi produse initial pentru Germania si alte piete din Europa Centrala", a declarat Florentin Scarlat, directorul de comunicare al Unilever South Central Europe, adaugand ca pana in acest moment grupul nu a anuntat daca pe aceste linii se va produce si pentru Romania. El nu a dezvaluit nici ce branduri vor fi produse de aceste linii, nici daca in urma acestei relocari, grupul intentioneaza sa faca noi angajari. Scarlat a afirmat ca cele doua linii, care vor fi operationale in prima jumatate a lui 2010, vor mari cu peste 50% capacitatea maxima de productie a margarinei de la fabrica din Ploiesti. Unilever a mai relocat in martie 2006 tot la Ploiesti productia de margarina de la Targu Mures, iar din prima jumatate a anului 2007 Unilever produce la Ploiesti si brandul de margarina Kaliakra, exclusiv pentru piata bulgara, dupa ce a inchis fabrica din Bulgaria. De fiecare data, reprezentantii Unilever au declarat ca doresc sa eficientizeze afacerile companiei pe termen lung.
Unilever a anuntat recent ca va inchide divizia din Cehia cel mai tarziu in trimestrul doi al anului 2010, pana atunci urmand sa reduca gradual productia fabricii, potrivit agentiei de presa Thomson Reuters. In urma acestei decizii, toti cei 634 de angajati ai fabricii de la Nelahozeves, localitate situata la 30 km nord-vest de Praga, vor fi disponibilizati, productia fabricii urmand a fi relocata in mai multe unitati ale grupului din Europa, inclusiv Romania. Reprezentantii companiei au declarat ca motivele acestei inchideri au fost "simplificarea operatiunilor, reducerile de costuri si inovatiile".
Unilever a inregistrat anul trecut afaceri de peste 190 mil. euro si un profit net de 900.000 de euro, potrivit informatiilor de pe site-ul Ministerului de Finante.