Salariul unui muncitor necalificat luxemburghez este cat salariile a 10 romani

Autor: Alina Pahoncia 20.09.2009

Salariul minim pe economie din Romania a inregistrat cel mai puternic ritm de crestere din Europa in ultimii 10 ani, avansand de aproape sase ori.
In anul 2000, romanii erau cel mai prost platiti din Europa, cu un salariu minim de 25 de euro, mai mic decat al bulgarilor, unde minimul era de 38 de euro. Intre timp, salariul minim in Romania a avansat cu pro­cente generoase, in special in primii ani de dupa 2000, cand a urcat cu pana la 73% anual. Cu toate acestea, salariul minim din Romania, de 600 de lei in prezent (153 de euro), nu a reusit sa recupereze decalajul fata de alte economii europene si ne plaseaza pe penultimul loc in Europa, dupa bulgari, care au un minim brut de 123 de euro lunar. Cel mai ridicat nivel al salariului minim din Uniunea Europeana se inregistreaza in Luxemburg (1.642 euro), Irlanda (1.462 de euro) si Belgia (1.387 de euro).
Cu toate acestea, diferentele intre nivelul salarial minim din Romania si cel din Luxemburg, spre exemplu, s-au mai estompat. Daca in urma cu 10 ani, luxemburghezii aveau un salariu minim de 47 de ori mai mare decat romanii, in prezent, din salariul unui muncitor din Luxemburg ar putea fi platiti 10 muncitori romani.
Salariul minim ar urma sa creasca anul viitor pana la 705 lei (170 de euro, la un curs de 4,2 lei pentru un euro), potrivit ultimelor discutii pe legea salarizarii unitare din sistemul bugetar, insa nu a fost luata inca o decizie finala in acest sens.
In vreme ce sindicatele care reprezinta cei 1,4 milioane de salariati din sectorul bugetar au facut presiuni pentru majorarea salariului minim incepand cu 1 ianuarie 2010, angajatorii din mediul privat con­sidera ca nu este momentul potrivit pentru cresteri. "O majorare cu 17% a salariului minim ar pune o presiune uriasa pe costuri, in conditiile in care noi ne luptam sa tinem bugetele cat mai jos si sa nu dam oameni afara", spune directorul de HR al unei multinationale de pe piata locala, care a dorit sa isi pastreze anonimatul.
Cresterea salariului minim ar afecta in primul rand companiile care angajeaza muncitori necalificati, cei care sunt platiti la nivelul minim al salariului pe economie. Pe de alta parte, cresterea minimului de la 600 de lei la 705 lei ar antrena o crestere in cascada a tuturor salariilor minime ale angajatilor in functie de nivelul de studii.
Spre exemplu, coeficientul minim de salarizare pentru angajatii cu studii superioare este 2, ceea ce inseamna ca salariul minim al unui absolvent de facultate va fi dublu fata de salariul minim brut pe economie si ar putea ajunge anul viitor la 1.410 lei, fata de 1.200 de lei cat este in prezent.