Serial fonduri europene: Un birou de arhitectura a luat 20.000 € de la UE pentru echipament IT

Autor: Adriana Rosoga 20.09.2009

Firma de proiectare Arh-Line Studio din Iasi, care anul trecut a rulat afaceri de peste 230.000 de euro, va primi fonduri europene de 20.000 de euro pentru achizitionarea de calculatoare, imprimante, plotere si softuri IT, in urma depunerii si semnarii unui proiect in cadrul Programului Operational Regional "Sprijinirea microintreprinderilor".
Proiectul "Achizitie echipamente si soft IT" are o valoare totala de 36.000 de euro si va fi implementat pe o perioada de un an, in doua etape.
"Doream sa extindem echipa de proiectare si totodata sa inlocuim din echipamentele IT si am avut aceasta oportunitate in accesarea fondurilor europene. Daca nu semnam contractul pentru acest proiect prin care sa primim fonduri nerambursabile, am fi realizat numai partea de achizitie de softuri", spune Adrian Tudorache, administratorul Arh-Line Studio.
Firma a depus proiectul anul trecut in luna mai, iar contractul a fost semnat in iunie anul acesta. "Am simtit diferenta de curs valutar, iar pretul echipamentelor pe care vrem sa le achizitionam nu a scazut decat pentru cateva softuri", explica Tudorache. Pentru partea de cofinantare, firma a reusit sa obtina printr-un credit doar jumatate din banii de care avea nevoie. "Merge foarte greu implementarea proiectului pentru ca sunt probleme mai ales cu disponibilitatile financiare. Am reusit sa accesam o linie de credit, dar doar pentru jumatate din valoarea proiectului, bani pe care ii vom utiliza pentru a realiza primele achizitii", spune administratorul Arh-Line Studio.
Firma va face primele achizitii la sfarsitul lui septembrie pentru echipamente care vor fi achizitionate din Romania.
Arh-Line Studio realizeaza servicii de proiectare constructii civile si industriale, urbanism si design. "Lucram atat pentru persoane fizice, cat si pentru persoane juridice. Anul acesta, pentru persoanele fizice, comenzile au scazut cu
10-15% si sunt in special persoanele care doresc sa-si construiasca o locuinta. Un avantaj pentru businessul nostru este ca oferim servicii de proiectare pentru firmele care acceseaza fonduri europene prin FEADR pentru constructia de pensiuni de exemplu si acestia sunt clientii pe care ne bazam anul acesta", explica Tudorache.
In urma implementarii proiectului, firma va crea doua locuri de munca. "Avem in prezent patru angajati si trebuie sa mai angajam doi oameni. Avem nevoie de o echipa extinsa, insa anul acesta este o perioada mai dificila pentru angajari."

Cine ia banii:

Compania: Arh-Line Studio, Iasi
Obiect de activitate: servicii de proiectare constructii civile si industriale, urbanism si design
Proiectul: "Achizitie echipamente si soft IT"
Valoarea totala a proiectului: 36.000 de euro
Suma pe care o primesc de la UE: 21.000 de euro
Cifra de afaceri in 2008: 230.000 de euro