Cumparatorii de locuinte spun ca s-au saturat sa vada aceleasi proiecte si reduceri doar la periferii

Autor: Cristi Moga 21.09.2009

Primul targ de apartamente din toamna acestui an organizat la Palatul Copiilor din Bucuresti a atras numerosi vizitatori, care au plecat insa destul de dezamagiti de ofertele dezvoltatorilor.



Aproximativ unu din doua proiecte imobiliare prezentate la targul imobiliar organizat la sfarsitul saptamanii trecute in Bucuresti afisa preturi sub pragul de 1.000 de euro/ metrul patrat, dar acest lucru nu a multumit prea mult vizitatorii, care spera sa gaseasca preturi bune si la proiectele din interiorul orasului, cu acces la mijloace de transport in comun, parcuri si scoli.
"Nu sunt proiecte noi, pe care sa nu le cunoastem, tinand cont ca analizam ofertele de pe piata de ceva vreme. Oferte reduse de pret gasesti doar in afara orasului, unde ai nevoie de masina, fapt ce implica alte cheltuieli. Pentru clasa medie preturile apartamentelor din Bucuresti raman in continuare inaccesibile. Asteptam alte proiecte si alte preturi", a declarat Andrei, un vizitator de 33 de ani al targului, angajat in domeniul asistentei sociale, care a fost duminica la targ alaturi de sotie.
Numeroase cupluri de tineri, dar si persoane mai in varsta au vizitat targul organizat la Palatul Copiilor din Capitala, iar numarul expozantilor a fost ridicat - 62 de companii - tinand cont ca organizatorii au montat si un cort in parcarea din fata cladirii, ocupat complet de companiile imobiliare. Majoritatea vizitatorilor cautau oferte la preturi in jurul pragului de 60.000 de euro, cat acopera garantia programului "Prima casa", dar principala nemultumire a acestora era legata de faptul ca locuintele care se incadreaza in acest plafon se gasesc mai ales la marginea orasului sau chiar in localitatile invecinate.
"Consider ca preturile in cadrul targului nu sunt scazute decat fata de anul trecut, iar oferte sub 1.000 euro/mp gasesti doar la marginea Bucurestiului, unde accesul este problematic, in special la orele 18 si 19. Ideal pentru noi ar fi sa gasim un apartament de 60.000 - 65.000 de euro, cu cel putin doua camere, intr-un proiect care sa-si merite banii", a declarat si Marius P., un antreprenor de 30 de ani aflat in cautarea unei locuinte.

Asteapta proiecte noi

In ultima perioada, tot mai multe voci sustin ca preturile apartamentelor au atins pragul minim, sub care dezvoltatorii nu pot scadea preturile. Majoritatea apartamentelor noi aflate acum pe piata au fost construite la preturile de constructie din perioada 2007-2008, aflate la maxim istoric, iar in prezent dezvoltatorii nu se incumeta sa inceapa constructii noi, desi costurile au scazut.
"Sunt aceleasi oferte de anul trecut. Asteptam mai degraba proiecte noi, decat alte scaderi de preturi la actuala oferta de pe piata", a spus si Bogdan, 31 de ani, care lucreaza la CFR.
La targ puteau fi gasite preturi de 799 euro/metrul patrat cu TVA inclusa intr-un ansamblu de 240 de apartamente dezvoltat in zona soselei Alexandria, 750 de euro/ metrul patrat in Ghencea, 849 euro/metrul patrat la care se adauga TVA in Militari sau 1.100 de euro/metrul patrat construit in Baneasa.
Printre proiectele mai vechi prezentate la targ se numara Confort City, dezvoltat de fratii Negoita, Greenfield al companiei Impact sau ansamblurile Vitan Residence si Vitan Platinum Towers.
"Marea majoritate a vizitatorilor cauta apartamente care sa se incadreze in programul «Prima casa», dar au avut loc si altfel de tranzactii, cum a fost un penthouse de 1,35 milioane de euro. Nu stim exact cat de multi vizitatori au fost la targ, dar unii dezvoltatori au impartit in primele doua zile si 1.500 - 2.000 de pliante. La ultima editie a targului au fost 15.000 de vizitatori si cred ca si la acest eveniment vor fi aproximativ la fel de multi", a declarat Karina Condei, reprezentant al firmei Project Events, unul dintre organizatorii targului de la Sala Palatului.

Oferte imobiliare de criza


Popp, Impact: Criza scade calitatea constructiilor
"Stocul actual de locuinte facute cu cele mai bune tehnologii si materiale ce caracterizau varful pietei acum un an este in scadere. Totodata, mutarea accentului pe preturi mici, neverosimil de mici, determina ca materialele si tehnolgiile utilizate la noile constructii sa fie slabe calitativ, precum si suprafetele sa devina din ce in ce mai mici. Viitoarele locuinte care se afla acum in proiectare sunt adevaratele locuinte de criza", apreciaza Dan Ioan Popp, director general al companiei Impact Developer. Impact a fost prezenta la targ cu o oferta prin care avansul pentru achizitia unui apartament cu doua camere se ridica la 2.750 de euro, respectiv un pret de 55.000 de euro al locuintei.