Actionar Asmita: Bancile ne ajuta, dar cer dobanzi mai mari. Cum comentati?

Autor: Cristi Moga 22.09.2009

Reprezentantii fondului de investitii ECDC, care detine jumatate din proiectul imobiliar Asmita Gardens din Capitala, spun ca bancile din Romania si Bulgaria au fost cooperante in ceea ce priveste restructurarea creditelor acordate, dar au crescut marginile dobanzilor, ca urmare a inrautatirii conditiilor pietei.

Fondul a fost nevoit in vara acestui an sa aduca fonduri proprii suplimentare de 4,8 milioane de euro pentru dezvoltarea proiectului Asmita Gardens si a majorat imprumutul de constructie de la 51 mil. euro la 70 mil. euro, ca urmare a scaderii vanzarilor de apartamente.

ECDC nu precizeaza in raport numele bancii finantatoare din Romania, insa potrivit datelor disponibile, fondul lucreaza cu Alpha Bank pentru proiectul Asmita Gardens. Din imprumutul de 70 mil. euro au fost trasi 43,7 mil. euro la o dobanda echivalenta cu rata Euribor pe trei luni plus 4%.

"In pietele din Bulgaria si Romania bancile au sprijinit dezvoltatorii, dar in acelasi timp au reflectat conditiile pietei in costul creditelor. Cu o singura exceptie, bancile care au finantat compania au majorat marginile de dobanda pe imprumuturile existente", se arata intr-un raport financiar al fondului ECDC, administrat de compania britanica Charlemagne Capital.

Reprezentantii nu au precizat insa numele bancii care nu a majorat dobanda.

Pana la sfarsitul lunii iulie a acestui an au fost vandute doar 383 de apartamente din cele 758 de unitati ale proiectului Asmita Gardens, desi lucrarile la cele sapte turnuri de pe Splaiul Unirii au fost finalizate aproape integral.

Fondul ECDC mai detine in Romania o participatie de 50% in firma care dezvolta turnul de birouri Euro Tower de pe strada Barbu Vacarescu, a carei finalizare este programata pentru luna noiembrie a acestui an.