La Distrigaz Sud se da din nou startul la plecari voluntare

Autor: Roxana Petrescu 21.09.2009

GDF SUEZ Energy Romania, fostul Distrigaz Sud, va relua programele de plecari voluntare anul acesta, potrivit unor surse din piata, dupa ce prin intermediul unei masuri similare, aplicata anul trecut, peste 1.600 de angajati ai companiei au acceptat sa plece intr-o singura luna, cat a durat proiectul.

La acea vreme, platile compensatorii pentru plecarea respectivilor angajati s-au ridicat la aproximativ 17 milioane de euro. Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei pentru detalii suplimentare.

La sfarsitul anului trecut, compania avea circa 6.100 de angajati, atat pe partea de distributie a gazelor naturale, cat si pe segmentul de comercializare a gazelor. La momentul privatizarii, in 2005, francezii de la Gaz de France preluau o companie care avea circa 11.000 de angajati.

Ulterior privatizarii, compania a fost impartita in doua entitati astfel incat sa fie respectate normele europene privind separarea activitatii de furnizare a gazelor naturale de cea de distributie. Astfel au fost infiintate Distrigaz Sud Retele, care concentreaza cei mai multi angajati specializati in activitatile legate de intretinerea sau extinderea retelelor de gaze, si GDF SUEZ Energy Romania, specializata in comercializarea de gaze naturale.

Fosta Distrigaz Sud nu este singura companie de profil care aplica programe de reducere a numarului de angajati. E.ON Romania a renuntat de la inceputul acestui an la circa 1.000 de angajati, fie prin plecari voluntare, fie prin pensionari anticipate sau normale. In prezent, E.ON Romania mai are in structurile sale circa 8.400 de angajati, iar in 2012 numarul acestora va ajunge la 6.500.