BCR: O agricultura eficienta poate sa hraneasca 100 mil. oameni - „cat cinci Romanii"

Autor: Mihaela Claudia Medrega 21.09.2009

Romania ar putea sa furnizeze graul necesar pentru 100 mil. oameni, la o rata a productivitatii de 90-95% din media UE si cu intreaga suprafata arabila cultivata, apreciaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. "Daca nu crestem suprafata cultivata, dar ajungem la o productivitate de 90-95% din media europeana, tot am putea hrani 80 de milioane de locuitori", a precizat el.

In functie de volumul productiei de cereale, Romania ocupa, in prezent, locul 7 in UE.

"Daca ajungem la media UE in ceea ce priveste productivitatea, putem sa devenim un mare producator regional de cereale. Suntem a saptea tara ca numar de locuitori si avem a cincea suprafata din UE care ar putea fi cultivata", a spus Anghel, precizand ca, in acest moment, recolta medie la hectar este aproximativ jumatate din media zonei euro. Productivitatea scazuta este una din problemele principale ale agriculturii.

"Romania nu a putut sa creeze mecanisme eficiente de distributie pentru vanzarea productiei autohtone, iar producatorii locali se straduiesc sa-si comercializeze produsele pe cont propriu, reprezentand aproximativ 70% din totalul productiei. Nu exista asociatii care sa furnizeze cantitati consistente".

Primii 50 de jucatori din domeniul agricol lucreaza doar 4% din suprafata arabila totala, respectiv aproximativ 430.000 de hectare.

Desi productivitatea muncii in agricultura in termeni reali nu s-a imbunatatit in ultimii cinci ani, suprafata cultivata a scazut cu aproximativ 10% in perioada 2003-2008, in principal ca urmare a cresterii fenomenului de urbanizare, dar si a capacitatii limitate de exploatare.

Economistul-sef al BCR a explicat ca nu s-au facut pasi in sensul comasarii terenurilor agricole si a afirmat ca statul ar trebui sa gaseasca solutii, inclusiv masuri fiscale, care sa incurajeze comasarea, avand in vedere ca Romania este la jumatatea randamentului din zona euro in agricultura.

"Comasarea suprafetelor este esentiala pentru Romania daca vrem sa devenim exportatori neti. In 2010, ajutoarele de stat pentru agricultura vor fi numai pentru asociatiile de tip holding. Comasarea este esentiala, este cruciala".

Singurele optiuni pentru revigorarea agriculturii romanesti sunt investitiile straine directe si fondurile europene.