Cel mai costisitor accident feroviar din ultimii 30 de ani: cinci vagoane de 5 mil. euro nu mai pot fi utilizate deloc

Autori: Catalin Lupoaie , Mirabela Tiron 21.09.2009

Accidentul feroviar care a avut loc ieri dimineata in dreptul localitatii Carcea, judetul Dolj, este cel mai grav din ultimii 30 de ani din punctul de vedere al pagubelor materiale, estimate la circa 5 mil. euro. Cinci vagoane nu vor mai putea fi repuse in circulatie, iar situatia locomotivei este incerta.

"La o prima estimare pagubele se ridica la circa 5 milioane de euro. Cinci dintre cele opt vagoane nu mai pot fi reparate, ramane de vazut cat de grav este avariata locomotiva. Deocamdata nici n-am reusit sa le ridicam pe sina. Din punctul de vedere al pagubelor este unul dintre cele mai grave din istoria CFR", a declarat Laurentiu Stoica, directorul general al CFR Calatori.

Locomotiva si opt vagoane ale trenului accelerat 1.692, care circula pe ruta Timisoara - Bucuresti au deraiat, in noaptea de duminica spre luni, la cateva minute de la plecarea din Gara Craiova, 15 persoane fiind duse la spital in urma accidentului.

"Avand in vedere ca valoarea unui vagon de calatori ajunge la circa un milion de euro si ca a fost avariata si locomotiva sunt costuri comparabile cu cele ale unui avion. Cred ca este cel mai grav accident din 1976 incoace, cand s-au tamponat doua trenuri in localitatea Blaj", spune Alexandru Dobre, specialistul in infrastructura al Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO) si fost ministru adjunct in Ministerul Transporturilor in anii '80.

Ministrul transporturilor Radu Berceanu a apreciat ca in localitatea Carcea, unde a deraiat un tren, ar fi putut avea loc o tragedie cu "mult mai grava decat este".

"Toate cele 360 de persoane sunt foarte afectate, macar din punct de vedere psihic. Toti pasagerii care se aflau in tren au fost evacuati, o parte dintre ei au fost dusi la Caracal si imbarcati in alte mijloace de transport. Mai multe persoane au refuzat sa fie transportate cu trenul si e de inteles, fiind duse cu alte mijloace de transport ale companiei", a declarat Berceanu, citat de Mediafax. 15 persoane au fost transportate la spital.

Un accident feroviar grav s-a intamplat si anul trecut cand locomotiva si doua vagoane ale acceleratului 1661 Bucuresti-Iasi au deraiat langa Valea Calugareasca. In urma accidentului o persoana a murit.

Nu se stie cine e vinovat

Ionel Grigorie, purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova, a declarat pentru ZF ca a fost audiat un suspect, un fost angajat al CFR.

"Nu excludem nicio ipoteza in acest accident. Avem un cerc mai mare de suspecti care urmeaza sa fie audiati. Pot spune doar ca aceste persoane sunt atat fosti angajati ai CFR, cat si alte persoane care nu au legatura cu compania. Se lucreaza atat cu ipoteza provocarii accidentului in mod intentionat de catre o persoana, dar si cu cea a unei defectiuni la materialul rulant", a declarat Grigorie.

Seful serviciului transporturi, comisarul Dan Rosoga, a precizat ca este vorba de un fost angajat, care a fost pensionat din cauza unor probleme de sanatate, citeaza Mediafax.

Marius Bercaru, purtatorul de cuvant al SRI, a declarat: "SRI se ocupa cu strangerea de informatii anterior producerii evenimentelor. Voi verifica daca ofiterii SRI sunt la fata locului."

Ziua dezastrelor feroviare