REPORTAJUL SAPTAMANII / Proiecte imobiliare care mai au de asteptat

Autor: Alex Dima 22.09.2009
Criza blocheaza tot ce misca, la capitolul imobiliare, la malul Marii Negre. Atat la noi, cat si la bulgari, preturile caselor de vacanta... au scazut, cu peste 40 la suta fata de anul trecut. Nimeni nu mai cumpara. Nu la fel stau lucrurile la malul Marii Egee. Acolo, s-au vandut cartiere intregi in aceasta vara. Daca la noi metrul patrat a ajuns la 800 de euro, grecul inca vinde case cu 2.000 de euro metrul patrat.
Imobiliarele la malul Marii Negre sunt blocate, daca nu chiar moarte. Preturile au scazut cu 30-40 %, dar nu se mai vinde nimic. La blocuri incepute acum multi ani, nu se mai construieste nimic. Unul dintre ele este folosit de artisti pentru repetitii.
Constantin Zeica este proprietarul acestui cartier in nordul statiunii Mamaia. Avea planuri mari, dar criza i le-a dat peste cap. "Dupa cum vedeti, sunt vreo 10 blocuri. Am construit vreo 244 de apartamente. M-am oprit, pentru ca mai aveam 120. Asta e datorita crizei financiare; vanzarile au cazut liber…"
Constantin Zeica a reusit sa vanda jumatate din apartamentele construite la preturi care sareau de 1400 de euro pe metrul patrat. Criza a scazut acum pretul sub o mie de euro, cu 40 de procente. Dar apartamentele nu se mai vand. A gasit o alta metoda de a face bani. A mobilat apartamentele nevandute si le inchiriaza. Un apartament se inchiriaza cu o sute euro pe noapte.
In Grecia, in schimb, preturile caselor au scazut mai putin decat in restul Europei: intre 10 si 20 la suta. Dimitris Melikokis are o agentie imobiliara. Are clienti pentru vilele scumpe (chiar si de un milion de euro) si pentru apatamentele mai ieftine. Cu 60 de mii de euro poti cumpara un apartament intr-o statiune greceasca. In special englezii si nemtii cumpara case in Grecia. In ultimii ani, numarul strainilor care detin o proprietate in Grecia a ajuns la 70 de mii.
Se pare ca grecilor le merge destul de bine pe timp de criza. Se vand bine chiar si casle care costa intre 350 si 400 de mii de euro. Undeva la 2 mii de euro metrul patrat. Iar agentii imobiliari spun ca in ultima vreme foarte multi romani au venit si si-au cumparat case aici.
Ajungem si la Varna, in Bulgaria. Pe locul unde, pana acum cativa ani, a fost o unitate militara, bulgarii au vrut sa construiasca un ansamblu rezidential. Sunt zece blocuri cu 120 de apartamente de lux cu vedere la Marea Neagra. Din nefericire, totul este blocat, lacatul e pus pe poarta si totul zace in parasire.
Si in Bulgaria preturile au scazut cu 40 la suta. Nu se mai vinde mare lucru. Pana acum cativa ani, si aici englezii, in special, cumparau tot ce era de vazare. Acum nu se mai vinde nimic. Mai mult, peste 200 de hoteluri si case de oaspeti au fost scoase la vanzare. Preturile ajung si la 300 de euro metrul patrat.
La Mamaia, Constantin Zeica se uita acum la blocurile ramase neterminate. Aici trebuia sa inceapa o noua statiune: Mamaia de Nord. Deocamdata proiectul mai are de asteptat.

Reportaj difuzat de Protv, la Stirile Protv din 23 august 2009