Austriecii de la Immoeast vand active in Romania, „dar nu vrem preturi mai mici decat am platit noi"

Autor: Cristi Moga 22.09.2009

Fondul austriac de investitii Immoeast, cel mai important cumparator de active imobiliare de pe piata locala in perioada 2005-2007, intentioneaza sa vanda din proprietatile detinute in Romania, dar nu la preturi mai mici decat costurile de achizitie, potrivit lui Eduard Zehetner, CEO al companiei, citat de Bloomberg. "Avem o expunere prea mare in anumite tari precum Romania sau pe segmentul centrelor comerciale in Moscova. Nu suntem fortati sa vindem si vom renunta la anumite proprietati pentru a ne restructura portofoliul in modul in care dorim".

Potrivit celui mai recent raport financiar al companiei, Immoeast detine in Romania 72 de proprietati, valoarea totala a activelor ridicandu-se la 750 de milioane de euro.

Fondul austriac de investitii este cel mai mare proprietar de birouri din Capitala si unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata centrelor comerciale, segment in care detine trei proprietati finalizate si alte cel putin patru in constructie.

"Avem anumite constrangeri (in ceea ce priveste vanzarea activelor - n.r.). Nu vrem sa pierdem bani fata de investitia initiala", a mai spus Zehetner de la Immoeast.

Printre activele la care austriecii ar putea renunta se numara atat proprietati finalizate, cat si proiecte in diferite stadii de dezvoltare, tinand cont ca Immoeast si-a asumat finantarea si achizitia a cate doua centre comerciale in orase precum Constanta sau Baia Mare.

Cele mai importante cladiri de birouri detinute de Immoeast in Bucuresti sunt Iride Business Park, S-Park, Victoria Park, Bucharest Corporate Center sau Global Business Center, in timp ce in afara Capitalei austriecii detin mallurile Polus Center din Cluj, Euromall din Pitesti si Armonia Center din Arad. Immoeast a facut cea mai mare parte a achizitiilor la preturi record, randamente anuale de 7-8%, in euro pe an, in timp ce acum pe piata consultantii vorbesc de potentiale tranzactii la randamente de 10-12% pentru cumparatori.

"Vanzarea de active in Romania ar putea fi o varianta buna atata timp cat imbunatateste cash-flow-ul companiei, iar banii obtinuti pot fi investiti in alta parte. O varianta poate fi vanzarea unor active finalizate si investirea banilor in proiectele de dezvoltare", comenteaza un analist al Erste Bank Viena, una dintre bancile cu cea mai mare expunere pe Immoeast, citat de Bloomberg.

Anul viitor Immoeast ar urma sa devina proprietar a patru noi centre comerciale aflate in constructie, si anume Euromall Galati, Gold Plaza Baia Mare, Polus Center Constanta si West Gate Center din Craiova. In prima parte a acestui an Immoeast a realizat primele vanzari de proprietati de pe piata locala, renuntand la parteneriatul cu S+B Gruppe, alaturi de care anuntase ca va investi in dezvoltarea a cinci malluri si doua cladiri de birouri.