Fondatorul companiei Kaspersky spune ca infractiunile online sunt profitabile, usor de comis si fara riscuri mari

Autor: Adrian Seceleanu 22.09.2009

Oamenii vor prefera intotdeauna aplicatiile sau sistemele de operare mai prietenoase si mai flexibile, care nu sunt insa de obicei si cele mai sigure, spune Eugene Kaspersky.



Internetul este o "tara fara frontiere" in care politiile nationale nu pot face fata retelelor criminale tocmai pentru ca recreeaza artificial granitele fizice, fapt care duce la blocarea sau intarzierea anchetelor transfrontaliere, spune Eugene Kaspersky, unul din cei mai importanti experti internationali in tehnologii de securitate si fondatorul celui de-al patrulea producator mondial de soft antivirus din lume.

"Internetul este o tara fara frontiere, dar problema este ca politiile nationale deconecteaza reteaua la granitele traditionale si ingreuneaza prinderea criminalilor. Daca o retea de infractori lanseaza un atac in Europa de pe un server din Brazilia, rutat prin alte servere din Panama, sa spunem, iti poti lua adio de la investigatie", a declarat fondatorul companiei ruse de soft de securitate in cadrul seminarului "WWW: World Wild West?", organizat de ZF impreuna cu Kaspersky Labs.

"Atacurile pot fi facute foarte usor - e simplu, nu exista contact fizic cu victimele atacurilor, totul se petrece din spatele unei tastaturi si a unui monitor care pot fi la mii de kilometri departare. In plus, este o activitate cu risc destul de scazut, dat fiind ca faptul ca victimele, in special firmele, nu prea informeaza autoritatile, iar depistarea hackerilor este o activitate destul de greoaie."

Pasaport pentru internet

Managerul Kaspersky crede ca o solutie ar fi introducerea unui sistem de autentificare la intrarea pe internet a utilizatorilor. "Poate un Pasaport Online, prin care fiecare utilizator sa se inregistreze si sa tasteze un cod pin. Ar trebui sa existe un sistem de stocare temporara de date cu activitatea utilizatorilor, ca sa se poata investiga. Nu vorbesc insa de invadarea intimitatii... nu se va uita nimeni ce mailuri scrieti, ci doar cine sunteti si de unde va conectati la internet. Si ne mai trebuie o autoritate specializata in internet, o politie a internetului."

De ce este nevoie de un asemenea sistem? Kaspersky sustine ca oamenii vor prefera intotdeauna aplicatiile sau sistemele de operare mai prietenoase si mai flexibile, care nu sunt insa de obicei si cele mai sigure din lume.

Windows a castigat pentru ca a fost prietenos, nu pentru ca e sigur

"Din pacate sistemele de operare foarte sigure nu prea prind la marele public si pierd teren in fata celor flexibile si prietenoase cu utilizatorii. Intre un telefon, sa spunem, cu un sistem de operare 100% sigur si un telefon cu un sistem de operare prietenos, pe care pot rula foarte multe aplicatii neverificate si potential periculoase, cea mai mare parte a consumatorilor ar alege telefonul cu un soft mai flexibil. Un exemplu este Microsoft, care a castigat lupta de pe piata de sisteme de operare nu vanzand cel mai sigur produs, ci cel mai prietenos si in jurul caruia s-a format o comunitate puternica", si-a explicat teoria Eugene Kaspersky. "Daca ne uitam la ce se intampla acum pe piata vedem ca Google are o atitudine foarte prietenoasa fata de dezvoltatori pentru sistemul sau de operare, Android, in timp ce Apple si Blackberry sunt stricti si au reguli stricte in ce priveste aplicatiile care pot fi instalate. Daca ultimele doua companii nu schimba nimic, atunci eu cred ca in cinci ani vom gasi Apple si Blackberry pe lista companiilor care au esuat pentru ca au fost foarte putin prietenoase cu clientii, cum este spre exemplu Novell."

Investitii de 50 mil. dolari in cercetare

Ce se poate face insa in prezent pentru ca utilizatorii - persoane fizice si companii - sa foloseasca in siguranta internetul?

"Nu exista niciun soft de securitate care garanteaza protectie 100% in fata atacurilor informatice. Folosirea unor solutii de securitate este foarte importanta si tocmai din acest motiv rata atacurilor informatice este doar la nivelul pe care il vedem acum si nu cu mult mai mare", spune Kaspersky. "Un PC este sigur 100% doar daca este deconectat de la retea", a punctat si Radu Georgescu, proprietarul grupului de firme Gecad. "Totusi, nu cred ca utilizatorii vor prefera un sistem de operare 100% sigur, dar 0% flexibil", a adaugat el.

Ambii vorbitori spun insa ca achizitionarea unui soft de securitate IT este esentiala pentru protejarea integritatii datelor si retelelor de acasa sau din cadrul unor companii. "Plus inteligenta", adauga Kaspersky. "Cel mai bun soft de securitate din lume nu poate proteja un utilizator care intra doar pe site-uri suspecte si care da clickuri pe toate linkurile de acolo."

El crede ca lupta dintre cei mai mari producatori globali de solutii antivirus se va da in special pe tehnologii in perioada urmatoare.

"Se tot spune ca solutiile de securitate vor deveni o comoditate, singura diferentiere intre branduri fiind pretul si modelul de distributie, insa tehnologia este cel mai important aspect. Anul acesta, investitia totala in cercetare si dezvoltare este de aproximativ 50 de milioane de dolari", apreciaza Eugen Kaspersky, principalele zone de interes fiind solutiile dedicate mediului de afaceri si cele dedicate echipamentelor mobile.

Compania rusa are aproximativ 1.500 de angajati in intreaga lume si este numarul patru in lume si trei in Europa dupa vanzarile de soft antivirus, conform datelor prezentate de companie. Cel mai mare jucator global de pe aceasta piata este compania americana Symantec.

In Romania, Kaspersky mizeaza pe o cota de 20-25% dintr-o piata de soft de securitate IT evaluata la 10 mil. euro in acest an.

Riscurile de securitate sunt mari pe Facebook, Hi5. Unii oameni "locuiesc" in retelele sociale

Retelele sociale au marit numarul de probleme pe care trebuie sa le rezolve furnizorii de solutii de securitate IT, pentru ca legaturile propagate in medii ca Facebook sau Hi5 pot atinge un numar mare de utilizatori, care de regula au incredere mai mare in informatiile gasite in aceste spatii online, spune Eugene Kaspersky (foto).

"Problema este ca foarte multi utilizatori ai retelelor sociale sunt creduli si dau click pe profilul fiecarui utilizator si pe fiecare legatura care apare acolo si asa devin mai usor 'infectati' cu virusi." Managerul Kaspersky admite insa ca este "fascinat" de acest subiect si sustine ca "retelele sociale sunt prezentul industriei de marketing si publicitate. Machetele publicitare clasice apartin secolului trecut". Reteaua sociala Facebook a atins recent un numar de 350 de milioane de utilizatori, iar alte retele concurente au si ele milioane de utilizatori. "Este un stil de viata", spune seful Kaspersky.

"Multi oameni nu doar ca petrec foarte mult timp pe asemenea retele, ci pur si simplu locuiesc acolo. Cum se poate vedea acest lucru? Priviti in jurul dumneavoastra pe un aeroport cand se face controlul de securitate inainte de intrarea in avion: aproape toata lumea scoate acum din geanta un laptop. Inainte acesta era cazul doar pentru oamenii de afaceri, acum toata lumea vrea sa fie conectata, sa fie online."

Georgescu si Kaspersky: O listare la bursa nu e oportuna acum

Intrebati daca au in plan sa-si listeze companiile la bursa cei doi antreprenori au raspuns afirmativ, insa au precizat ca acest pas va fi facut doar cand mediul economic va fi favorabil. "Acum nu este momentul, suntem profitabili, avem o crestere sanatoasa a afacerilor, chiar daca ritmul a scazut de la 80-90% in anii trecuti, a ramas mult peste 10%", a spus Kaspersky.

La randul sau, Radu Georgescu (foto) - presedintele grupului de firme IT GECAD - a adaugat ca, in prezent, nu este momentul luarii in calcul a cotarii unei companii pe piata de capital.

"Acum nu e momentul, cand lucrurile se vor intoarce la normal, vom lua in calcul aceasta listare. Peste doi ani sigur se va intampla ceva", a incheiat Georgescu. "Acum nu e momentul sa vindem ieftin, ci sa cumperi ieftin", a completat Kaspersky.