Solutia Rusiei pentru criza: privatizarile masive

Autor: Magraon Andreea 22.09.2009

Rusia pregateste un val de privatizari pentru aproximativ 5.500 de companii de stat, precum Rosneft, cel mai mare producator de petrol din tara, pentru a creste veniturile in cea de-a doua jumatate a anului viitor, a declarat prim-vicepremierul Igor Shuvalov, relateaza Financial Times.



Shuvalov, care se ocupa de alocarea a 471 de miliarde de dolari, bani publici, pentru a lupta impotriva crizei globale, a declarat ca guvernul rus lucreaza la un plan de privatizare care sa creasca veniturile la bugetul de stat si sa ofere companiilor accesul de a investi in infrastructura si de a reduce coruptia.

"Cand totul mergea bine pe piete si faceam economii pentru rezervele noastre, nu ne prea gandeam la privatizare, care era aproape moarta pentru noi", a declarat prim-vicepremierul rus in timpul unui briefing de presa la Washington inainte de summit-ul G20, care incepe maine la Pittsburgh. Shuvalov s-a intalnit la inceputul saptamanii cu Ron Kirk, reprezentantul Statelor Unite pentru comert, caruia i-a spus ca SUA "sunt libere sa investeasca oriunde doresc" in Rusia.

"Cred ca acum ne putem intoarce la planurile vechi datorita banilor pe care-i putem obtine", a mai spus Shuvalov.

Aproape 5.500 de companii, scoase la privatizare

Actiunile a aproape 5.500 de companii ar putea fi vandute, a declarat prim-vicepremierul, care a adaugat ca aceaste firme detin porturi, aeroporturi, care necesita importante investitii in infrastructura.

Cel mai probabil, si Rosneft, producatorul de petrol de stat, va fi privatizat, a mai spus oficialul.

Guvernul rus are in plan vanzarea in acest an a 20% din compania portuara Sovcomflot, dar Shuvalov sustine ca acest lucru nu este posibil decat la anul.

"Cred ca trebuie sa asteptam putin pana cand situatia va fi mai stabila si mai sigura decat acum. Poate in a doua jumatate a anului viitor, dar trebuie sa incepem sa lucram de pe acum", a declarat Shuvalov.

De asemenea, Rusia, care se asteapta la un deficit bugetar de 7,6% in 2010, sustine vanzarea a 10% din compania hidroenergetica RusHydro.

Discutiile despre privatizare in Rusia sunt controversate, deoarece ceea ce este privat este controlat in mare parte de asa-zisii oligarhi, controlati de Kremlin.

Oligarhii, ale caror averi au crescut puternic in timpul presedintiei lui Vladimir Putin, au fost loviti puternic de criza financiara si au apelat la stat.

Statul controleaza aproape 60% din economia Rusiei de 1.300 de miliarde de dolari, potrivit analistilor citati de Reuters. Mai multi economisti rusi s-au declarat in favoarea privatizarilor pentru a revitaliza economia, asteptata sa se contracte cu 8,5% in acest an, cel mai mare declin economic al Rusiei de la mijlocul anilor '90.

Shuvalov a declarat ca statul rus nu intentioneaza sa devina proprietarul pe termen lung al companiilor salvate de la faliment si a declarat ca vor fi vandute pe piata libera.

"Statul este un manager prost. Nu avem resursele necesare pentru a controla o multitudine de firme cu probleme", a mai spus Shuvalov.

Scopul Rusiei la G20: intrarea in OMC

Presedintele rus Dmitri Medvedev va participa maine la summit-ul G20 de la Pittsburgh, unde Rusia va incerca sa convinga celelalte state ca merita sa adere la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC).

Oficialul rus a mai spus ca Rusia nu va renunta la planurile de stimulare financiara, pe care le-a introdus pana in prezent, alaturi de restul statelor membre G20 (grupul celor mai industrializate state ale lumii si al economiilor emergente). Statul va continua si in 2010 ajutorul pentru industria auto.

Pana in acest moment, guvernul rus a alocat pentru recapitalizarea bancilor 150 de miliarde de ruble (3,4 miliarde de euro).