Sanofi a cumparat doar 3,4% din Zentiva in oferta publica

Autor: Ioana David 22.09.2009

Grupul farmaceutic Sanofi-Aventis, actionarul majoritar al producatorului Zentiva (SCD), a preluat doar 3,4% din actiunile companiei in urma ofertei publice incheiate ieri, potrivit datelor diviziei de brokeraj a BRD - Groupe Societe Generale, care a intermediat oferta.

Sanofi, care detinea inaintea ofertei circa 75% din actiuni, a platit 9,9 mil. lei (2,4 mil. euro) insa nu a reusit sa obtina 25,09% din capital, ceea ce i-ar fi permis sa delisteze compania de pe Bursa. Aceasta nu este prima incercare a actionarilor de a obtine un pachet de peste 95% care putea garanta delistarea. In 2005, dupa ce grupul ceh Zentiva a preluat controlul Sicomed, a derulat o oferta publica in urma careia a obtinut doar 25% din actiuni, deoarece fondul de investitii QVT, un actionar minoritar, a cumparat la un pret peste oferta. Si in ultimele saptamani au existat pe Bursa investitori care au cumparat actiuni din piata peste pretul din oferta. Capitalizarea Zentiva la nivelul de 0,7 lei la care s-a derulat oferta este de 287,7 mil. lei (67,7 mil. euro).

Grupul Sanofi-Aventis va pastra cele doua branduri pe piata locala, insa consolideaza rezultatele celor doua companii. "Din punct de vedere comercial, vor exista in continuare doua branduri corporatiste - atat Sanofi-Aventis, cat si Zentiva, parte a grupului Sanofi-Aventis - sub care se vor desfasura activitatile operationale la nivel de Romania", a spus Dan Ivan, country head al Sanofi-Aventis si presedinte al Consiliului de Administratie al Zentiva S.A.

Zentiva, cu o cota de piata de 3,7%, este al doilea producator de medicamente de pe piata locala, iar combinarea celor doua firme farmaceutice va crea cel mai mare jucator din piata, cu afaceri estimate de ZF la circa 200 mil. euro.