Patriciu: De ce sa investesc in Romania unde trebuie sa platesc 100 de taxe cand in Georgia platesc doar sase

Autor: Roxana Petrescu 22.09.2009

Miliardarul Dinu Patriciu, al carui nume se leaga de vanzarea Rompetrol catre kazahii de la KazMunaiGaz, spune ca nu a renuntat la planurile de a investi pe plan local, dar ca deocamdata mai sunt foarte multi pasi de facut pentru a "lua taurul de coarne" si pentru a iesi din criza "in care ne zbatem de multa vreme si care este doar a noastra".

Intre timp, Patriciu isi plaseaza banii in tari pe care le considera liberale, cum este cazul Georgiei, unde omul de afaceri a anuntat ieri achizitia unui pachet de 91,218% din Banca Populara a Georgiei pentru care a platit 15 milioane de dolari. Banca detine cea mai vasta retea de filiale din Georgia, acesta fiind atuul care a contat cel mai mult in alegerea acestei investitii. Achizitia s-a derulat prin intermediul unui fond de investitii in care actionarii sunt omul de afaceri Dinu Patriciu si fostul premier georgian Lado Gurgenidze. Numele fondului in care Patriciu detine pachetul majoritar de actiuni este Liberty Investments Holdings, tranzactia fiind derulata prin intermediul unei subsidiare a fondului, Liberty Capital LLC.

Georgia are 4,2 milioane de locuitori, de doua ori cat Bucurestiul, iar PIB-ul tarii este de 11 mld. dolari, adica 2.900 de dolari per capita, fata de 8.500 de dolari in Romania.

"Vom investi numai in tari care au o viziune liberala despre economie si din pacate sunt numai 25 de astfel de state la nivel global. Romania in comparatie cu Georgia se afla pe locul 55 in topul Bancii Mondiale privind usurinta de a face business. Georgia este pe locul 11. Nu am renuntat la gandul de a investi in Romania, dar mai sunt multi pasi de facut pentru a lua taurul de coarne. Ne tot zbatem intr-o lunga criza care de fapt este a noastra. In Georgia, de exemplu, platesti 6 taxe, la noi sunt peste 100. La noi este un bugetar la 13 locuitori, in Georgia este unu la 75. Este o mare diferenta si este prima schimbare care trebuie facuta pentru a iesi din aceasta situatie. Nu cred ca aceste lucruri se vor intampla in viitorul apropiat."

Banca Populara detine o cota de piata de numai 3,4%, fiind a saptea cea mai mare banca din sistemul georgian. Institutia financiara are circa 3.600 de angajati. La o cota de piata de 3,4% si o valoare totala de 5,4 mld. dolari, cat avea in 2008 sistemul bancar georgian, potrivit informatiilor de pe site-ul Bancii Populare din Georgia, rezulta ca valoarea activelor bancii se ridica la aproape 185 mil. dolari. "In domeniul financiar bancar, investitiile mele vor fi de 9 zerouri. Aici globalizarea este acceptata. Georgia are tratate pentru evitarea vizei cu 82 de tari. Va deveni Elvetia acestei zone."

Doua investitii pe an pe piete emergente

Prin intermediul vehiculului de investitii creat, Liberty Investment Holdings, Patriciu intentioneaza sa fructifice cate una-doua oportunitati anual pe pietele emergente. "In urmatorii ani intentionam sa aducem capital suplimentar pentru Liberty si sa investim in una sau doua oportunitati in fiecare an. Filosofia noastra de investitii este simpla - in pietele emergente unde reformele economice prind radacini, companiile de servicii financiare sunt primele beneficiare ale mediului de afaceri imbunatatit."