Industrial: Cum va arata cel mai mare parc logistic

Autor: Catalin Lupoaie 23.09.2009

Grupul Alinso, parte a conglomeratului belgian Domo, cu afaceri anuale de 933 mil. euro, a decis anul trecut sa investeasca in dezvoltarea unui parc industrial pe piata locala, atras de potentialul economic al zonei si de localizarea foarte buna pentru a servi piata din Europa de Est. Rezultatul? Belgienii vor aloca pana in 2015-2016 in parteneriat cu Petrica Usurelu, proprietarul Piritex, circa 750 milioane de euro in dezvoltarea unui parc industrial langa Ploiesti pe o suprafata de 220 de hectare.

Inspirat din succesul pe care l-a avut Parcul Industrial Ploiesti, dezvoltat de Consiliul Judetean Prahova incepand cu 2002, Ploiesti West Park va genera in momentul finalizarii circa 16.000 de locuri de munca si va cuprinde spatii logistice, de productie usoara, restaurante, hoteluri, birouri si un parc de cercetare, dar si o zona de retail.

Petrica Usurelu, proprietarul distribuitorului de materiale de decoratiuni Piritex din Prahova, colaboreaza cu grupul belgian Domo inca din 1995 de cand a inceput afacerea pentru furnizarea de pardoseli calde. Ideea de a dezvolta un astfel de proiect in Ploiesti impreuna cu investitorii belgieni a aparut dupa ce Parcul Industrial Ploiesti, care are 162 de hectare, a fost inchiriat in totalitate.

"Eu am fost promotorul acestui joint-venture si ideea cu realizarea unui parc industrial la Ploiesti

mi-a venit dupa ce am mutat activitatea Piritex in Parcul Industrial Ploiesti, care a fost un proiect cu un succes teribil si este inchiriat integral. Achizitionarea terenului de 220 de hectare a durat un an de zile, iar proiectul se va intinde pe o perioada de 6-7 ani", a declarat Usurelu, care detine 20% din actiunile companiei Ploiesti West Park, restul de 80% fiind proprietatea Alinso Group.

Alinso este divizia imobiliara a grupului industrial belgian Domo Group, cu afaceri anuale de 933 de milioane de euro, si administreaza mai multe parcuri logistice in Belgia.

"Grupul Domo deruleaza afaceri cu Piritex de peste zece ani si am decis sa realizam acest parteneriat pentru ca eram in cautarea uneui locatii potrivite pentru realizarea unui parc industrial de amploare in estul Europei. Regiunea Prahova-Ploiesti beneficiaza de rafinarii de petrol, iar focusul proiectului vor fi firmele din industria petroliera, de gaze si de extractie", afirma Ivan Lokere, CEO al Alinso Group.

El considera ca investitorii straini vor continua sa-si extinda activitatea in Romania si in plus vor fi multe companii care vor decide sa-si restructureze activitatea si sa se mute intr-o locatie unde costurile de administrare sunt mai reduse.

Investitiile in proiect se ridica pana in prezent la 12 milioane de euro, suma care cuprinde valoarea de achizitie a terenului si banii alocati pentru inceperea lucrarilor de constructie a primei hale logistice din cadrul proiectului.

"Banii investiti pana in prezent au fost adusi din fonduri proprii din partea celor doi actionari prin aport la capitalul social", afirma Usurelu.

Fondurile pentru dezvoltarea proiectului vor proveni de la banci si parteneri financiari ai grupului Alinso. "Lucram cu majoritatea bancilor belgiene, dar deja am fost contactati si de banci locale interesate sa finanteze acest proiect. Vom vedea in ce varianta vom avea conditii mai bune de rambursare a creditelor", spune Lokere.

Reprezentantii Alinso Group nu iau in considerare vanzarea proiectului, insa afirma ca sunt deschisi pentru vanzare in viitor. "Noi construim si pastram in proprietate proiectele. Nu avem planuri de vanzare, dar suntem deschisi pentru eventuale discutii in acest sens", explica Lokere.

Prima cladire, aproape gata. Prima cladire din parcul logistic este deja in constructie de la sfarsitul lunii iunie si urmeaza sa fie finalizata la inceputul lunii octombrie. Parcul este pozitionat pe traseul viitoarei autostrazi Bucuresti-Brasov si va fi conectat in viitor la un terminal de cale ferata. Potrivit lui Usurelu, perioada de punere in functiune a terminalului CFR va fi realizata in maximum opt luni.

Prima faza a proiectului, care va cuprinde in total patru etape, urmeaza sa fie finalizata in doi-trei ani si va atrage o investitie de pana in 180 de milioane de euro, potrivit reprezentantilor Alinso Group, avand in vedere ca investitiile necesare pentru cele patru faze vor fi similare.

In prima parte vor fi construiti 411.000 de metri patrati de spatii logistice si hale pentru industria usoara pe o suprafata de 45 de hectare si vor fi create circa 4.000 de locuri de munca.

Compania a inceput in urma cu trei saptamani discutiile cu viitorii chiriasi, pentru ca a dorit ca mai intai sa fie intr-un stadiu avansat de constructie. "Suntem in negocieri cu peste 30 de companii din diverse industrii, care doresc sa devina chiriase in cadrul parcului", a afirmat Usurelu. Costul mediu al unei chirii se va ridica la circa 55 de euro/mp/an, iar costurile de operare si intretinere vor fi reduse pentru ca parcul va dispune de instalatii de panouri solare.

Grupul Piritex, cu activitati in special in sectorul distributiei de materiale de constructie si finisaje, estimeaza pentru 2009 scaderea afacerilor consolidate cu 22-23% fata de anul trecut, cand rulajul a totalizat circa 80 milioane de euro.

"Afacerile grupului s-au diminuat cu 22-23% in primele sase luni si nu ne asteptam la minuni pana la sfarsitul anului", a spus Usurelu. Piritex are in acest moment circa 500 de angajati si a disponibilizat peste 100 de salariati de la inceputul anului. Firma specializata in distributia materialelor de constructie si finisaje are o pondere de peste 80% din cifra de afaceri consolidata a grupului.

Putine spatii livrate. Investitia in parcul logistic Ploiesti West Park a fost anuntata intr-un moment in care majoritatea proiectelor au fost blocate sau amanate. Companii precum Prologis (SUA) sau CTP Invest (Cehia) au inghetat investitiile in dezvoltarea de parcuri logistice din cauza cererii scazute din partea companiilor de profil.

De altfel, rezultatele se vad si in statistica, avand in vedere ca in prima jumatate a acestui an au fost livrati pe piata locala aproximativ 40.000 de metri patrati de spatii logistice, in conditiile in care in aceeasi perioada a anului trecut au fost livrati peste 200.000 de spatii in diverse complexuri logistice, in special in jurul Capitalei. In prezent stocul de spatii industriale se ridica la aproximativ 920.000 de metri patrati la nivel national, la care ar fi trebuit sa se adauge anul acesta alti 175.000 de metri patrati, la care dezvoltatorii au renuntat insa pe fondul crizei din imobiliare.

Daca rata de neocupare se situa in jurul valorii de 4% spre finalul anului trecut, in prezent rata de neocupare a spatiilor logistice se ridica la peste 10%, pe masura ce tot mai multi chiriasi au amanat la inceputul anului planurile de extindere si au incercat sa-si mentina sau chiar sa-si reduca suprafetele pe care le folosesc.

Cu toate acestea, in ciuda cresterii ratei de neocupare, nivelul chiriilor a ramas in mare parte neschimbat, in prezent preturile varind intre 4,7 euro/mp/luna pentru spatii de sub 3.000 de metri patrati si 4 euro/ mp/luna pentru spatii de peste 10.000 de metri patrati. Analistii apreciaza ca livrarile care erau anuntate anul acesta vor fi reluate de anul viitor.