Criza nu a luat sfarsit, iar stimulentele trebuie mentinute, avertizeaza seful FMI inaintea summitului G20

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 23.09.2009

Seful FMI ii sfatuieste pe politicienii stransi la summitul G20 din SUA sa profite de aceasta ocazie pentru a rezolva dezechilibrele ce tin de comert, dar si pentru a face curatenie in sistemul financiar international, ale carui probleme au trimis economia mondiala in recesiune.

Dominique Strauss-Kahn, managing director in cadrul Fondului Monetar International, a cerut liderilor G20 sa-si continue eforturile de scoatere a economiei mondiale din recesiune, avertizand ca criza nu a luat sfarsit, scrie Bloomberg.

"Ritmul acestei redresari va fi unul lent, cu o medie inferioara cresterii inregistrate inainte de criza", a declarat Strauss-Kahn. "Este prematur sa spunem ca am trecut de criza."

Seful FMI a facut de asemenea apel la liderii politici sa valorifice oportunitatea de a rezolva dezechilibrele ce tin de comert si fluxurile de investitii, dezechilibre care au contribuit la declansarea crizei pietelor de credit. Colaborarea va fi intarita prin acordarea unui rol sporit Chinei in cadrul fondului, a declarat Strauss-Kahn.

Liderii G20, grup ce reuneste cele mai mari tari dezvoltate si in curs de dezvoltare, se intrunesc astazi pentru un summit de doua zile in Pittsburgh.

Secretarul Trezoreriei americane Timothy Geithner declara ca liderii G20 vor "determina in ce punct ne aflam pe calea asigurarii unei cresteri mai puternice, mai sustenabile si mai echilibrate a intregii lumi". Printre obiective se numara crearea unui sistem financiar mai puternic, cu o capacitate sporita de a absorbi socurile, a adaugat Geithner.

"Intrevedem acum primele semne de crestere, iar conditiile de pe pietele financiare s-au imbunatatit considerabil", a declarat Geithner. "Vrem sa ne asiguram ca vom progresa in continuare pe baza realizarilor inregistrate."

Strauss-Kahn a declarat ca Statele Unite pot juca un rol prin majorarea ratei economisirii si reducerea deficitului bugetar, iar China poate contribui prin impulsionarea cererii interne, care ar avea drept efect aprecierea monedei sale.

China ar putea fi mai dispusa sa coopereze in momentul in care i se va acorda un rol sporit in cadrul FMI, moment pe care liderii sunt asteptati sa-l anunte printr-o schimbare la nivelul drepturilor de vot in favoarea pietelor emergente, a declarat Strauss-Kahn. In cadrul summitului G20, liderii vor determina cata putere li se va conferi "tarilor subreprezentate" in cadrul creditorului, cea mai mare parte dintre acestea fiind economii emergente.

FMI, care a salvat economii de la cea a Pakistanului la cea ungara in ultimul an, ii sfatuieste pe oficialii din intreaga lume sa nu puna capat programelor de stimulente economice prea devreme.

Bancile mai au multe de facut pentru a-si curata bilanturile, a declarat Strauss-Kahn, 60 de ani, care a devenit sef al FMI in noiembrie 2007. Bancile ar putea fi nevoite sa-si reduca dimensiunile sau sa-si majoreze rezervele de capital ca reactie la schimbarile de reglementare analizate de G20, a declarat ministrul francez de finante Christine Lagarde.