Treichl, Erste: Neperformantele au crescut dramatic la BCR, dar vor ramane la nivelul actual

Autor: Razvan Voican 24.09.2009

Creditele neperformante din bilanturile Ceska Sporitelna si BCR - cele mai mari filiale ale Erste Group, au crescut dramatic in ultimele douasprezece luni si au ajuns la un nivel foarte ridicat, a spus Andreas Treichl, CEO al grupului financiar austriac Erste, citat de Bloomberg.

El afirma insa ca nu se asteapta ca volumul creditelor cu probleme sa mai creasca, urmand ca nivelul inregistrat in ultimele doua trimestre sa se mentina probabil pe parcursul catorva trimestre, cu posibilitatea ca la jumatatea lui 2010 sa apara o imbunatatire.

Surse bancare afirma ca la jumatatea anului ponderea creditelor BCR clasificate drept indoielnic si pierdere urcase la peste 13% din portofoliu dupa standardele romanesti de contabilitate, in conditiile in care media pietei s-a situat la 11,76% din totalul creditelor din sistem.

De altfel, si dupa datele Erste, BCR a inregistrat in primul semestru al acestui an cea mai rapida deteriorare a calitatii portofoliului de retail dintre toate filialele grupului austriac, ajungand la o pondere a creditelor neperformante de 6,7%.

Exceptia a fost Ucraina, cu 10%, in conditiile in care criza a lovit acolo mult mai puternic, astfel ca austriecii au inregistrat pe acea piata si o pierdere de 24,3 mil. euro. Ponderea neperformantelor pe retail a fost cu jumatate de punct mai mare decat media de 6,2% raportata la nivelul intregii banci, inclusiv din cauza ca trimestrul II a adus o crestere a numarului de defaulturi ale IMM-urilor.

Pe de alta parte, gradul de acoperire cu provizioane a creditelor de retail neperformante aproape s-a injumatatit, de la 106% in decembrie 2008 la 57,8% in iunie 2009, in conditiile in care stocul de provizioane a ramas relativ constant, la 536 milioane de euro.

Chiar si in acest context, Treichl sustine ca Erste nu considera afacerile din regiune drept "periferice" si nici nu intentioneaza sa se retraga de pe aceste piete.

"Aceste operatiuni sunt foarte importante pentru noi, nu sunt ceva periferic." De asemenea, nu are in vedere inchidere de sucursale, continuand chiar extinderea retelelor teritoriale in Slovacia si Romania.