Croitoru, BNR: Deficitul este un obstacol in calea catre euro

Autor: Ciprian Botea 23.09.2009

Adoptarea euro in 2015 nu va fi o misiune usoara pentru Romania, partea cea mai dificila fiind reducerea deficitului bugetar sub 3% din Produsul Intern Brut (PIB) pana in 2011, fata de un nivel anticipat pentru anul acesta de peste 7% din PIB, a declarat Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR.

"Anii 2010 si 2011 vor fi destul de dificili. Ca sa reduci deficitul bugetar de la 7,3% din PIB la sub 3% din PIB este nevoie de o vointa foarte mare", a afirmat Croitoru la un seminar pe teme bancare.

In alta ordine de idei, el a afirmat ca economia romaneasca ar putea sa-si revina din recesiune cu un anumit decalaj fata de economiile vestice.

"Economia mondiala da semne de revenire, dar in conditiile in care Romania a intrat in criza cu o intarziere de un an - un an si jumatate si revenirea va fi mai lenta. Reluarea cresterii economiei romanesti va avea loc cu 8-12 luni dupa revenirea economiei mondiale."

Croitoru noteaza ca actuala criza a revenit in Romania pe patru canale, respectiv comertul, increderea consumatorilor, cursul de schimb si finantarea externa si ca aceste canale vor fi cele care vor actiona in momentul revenirii economiei.

Economistul considera ca rolul benefic al crizei a fost acela de a reduce deficitele uriase acumulate in perioada de crestere. "Totusi, daca deficitele nu s-au redus pana la un nivel sustenabil, este foarte probabil sa asistam curand la o noua criza", avertizeaza Croitoru. Consilierul guvernatorului BNR afirma ca actuala criza economica va forta bancile sa-si schimbe modelul de business, sa-si imbunatateasca portofoliul de produse si sa treaca de la competitia pentru cota de piata la eficientizarea activitatii.

"Bancile se confrunta cu o mare provocare in acest moment. Trebuie sa treaca de la competitia pentru cota de piata la produse inovatoare, estimari de risc adecvate si reducerea costurilor cu personalul", a spus Croitoru. De asemenea, el sustine ca bancile se confrunta cu o lipsa de cerere pentru credite pentru ca incertitudinea din mediul de afaceri este foarte mare. "Orizontul decizional al companiilor este foarte apropiat, de aceea jucatorii din economie nu au suficienta incredere pentru a cere mai multe credite bancilor", a notat el.