Mobila: Recolta buna in toamna

Autor: Ioana David 23.09.2009

Jucatorii din industria mobilei afirma ca piata de profil o sa scada cu peste 15% anul acesta comparativ cu 2008, insa daca producatorii sunt mai optimisti si afirma ca vanzarile au inceput sa-si revina in lunile august si septembrie, in acelasi timp retailerii se asteapta la inca doi ani de scaderi.



Cifrele din primele luni facute publice de Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania (APMR) nu sunt nici ele imbucuratoare. Astfel in primul semestru vanzarile de mobila in Romania s-au contractat cu circa 25%, conform sursei citate.

Se continua in acest fel o perioada inceputa in noiembrie-decembrie 2008, cand firmele au inceput sa resimta puternic scaderea comenzilor atat la intern, cat si la export sau lipsa lichiditatilor.

Toate acestea s-au reflectat atat in marjele de profit, in conditiile in care industria mobilei lucra deja cu profituri puternic comprimate, dar si in vanzari. Astfel, numai anul trecut spre exemplu piata de mobila a pierdut 53 de milioane de euro din valoare, adica 4,5%, conform celor mai recente date ale APMR.

Premise sumbre in retail. Printre oamenii de afaceri pesimisti se numara si Dan Sucu, presedintele grupului de firme Mobexpert, cu afaceri de aproape 170 milioane de euro anul trecut.

"In euro, ma astept ca piata sa fie cu 25-30% mai mica . Nu exista premise ca lucrurile sa fie mai bune. In retailul de mobila, intr-un caz fericit, 2011 e cel mai rau an", spune Sucu.

El explica faptul ca industria inca beneficiaza de o inertie care vine din piata constructiilor, multe proiecte inceput finalizandu-se acum sau urmand sa se finalizeze. Intrebarea care se ridica acum este ce se va intampla in anii urmatori, in care ar fi trebuit sa se finalizeze constructiile incepute in aceasta perioada?

Pe de alta parte, producatorii sunt mai optimisti, in conditiile in care targul de mobila desfasurat la inceputul lunii septembrie a adus vanzari de produse, dar si tatonari in vederea inchierii de contracte pentru export.

"Caderi au fost pe toate nivelurile pietei, insa suntem dupa BIFE (targul de mobila - n.red.). Toti cei care am fost acolo suntem un pic mai optimisti. Un numar foarte mare de vizitatori care in mare parte au cumparat ori s-au interesat sa cumpere ne-au facut sa intelegem ca urmeaza o perioada mai buna", spune Ioan Marginean, director economic al Silvarom.

Targul de mobila din acest an a adus mai putini expozanti, dar si preturi mai mici cu 20%. Producatorii au remarcat ca se cauta lemnul masiv, iar ca tendinta estetica, albul antichizat. O alta noutate au reprezentat-o mobilierul si accesoriile bio.

Si alte companii prezente la BIFE spun ca vanzarile au inceput sa creasca in ultima perioada. Reprezentantii FortisMob din Ploiesti, principalul furnizor al retelei Praktiker, care a rulat anul trecut aproape 7 milioane de euro, spun ca in ultimele luni comenzile au fost la fel de mari ca si cele de anul trecut. Probelemele au fost in primele trei-patru luni cand vanzarile au scazut cu 25-30%.

Efectul "Prima casa". "Din august incoace, am simtit un usor urcus in ceea ce priveste vanzarile catre persoanele fizice. Probabil ca si locuintele vandute prin programul "Prima Casa" au contribuit la acest lucru", spune Margineanu.

Piata este agitata, a continuat el, atat din punct de vedere economic, cat si politic sau social. "Majoritatea vanzarilor de locuinte s-au facut in Bucuresti, ceea ce pentru noi este foarte bine", mai spune reprezentantul companiei care are unitatile de productie in Capitala.

Silvarom a vandut toate produsele expuse la Targul de mobila, dar se asteapta sa apara si noi comenzi de la oameni care au fost acolo.

Cu toate acestea, Marginean este de parere ca piata va fi sub nivelul din 2008, cu circa 15%. Chiar si cu acest declin la nivel anual, trimestrul patru ar putea fi, potrivit estimarilor lui, "un pic" mai bine comparativ cu perioada similara din 2008.

Sperantele Silvarom se indreapta acum si catre export, piata la care au renuntat acum cativa ani.

"La targ, am avut tatonari si cu clienti din Vest, adica din Germania si Statele Unite, dar si din Est, din Rusia. Pentru noi este important ca s-au interesat, insa vom vedea in ce masura se vor concretiza", mai spune Marginean.

El se pregateste sa plece la un alt targ de profil la Moscova. "Orice piata ne intereseaza, pentru ca avem capacitate de productie", mai spune el.

Prognozele Silvarom se opresc insa anul acesta, pentru 2010 compania evitand sa faca estimari.

Minus 26% la Sase luni. In primele sase luni ale acestui an, piata interna de mobila a atins valoarea de 431,2 mil. euro, cu 26,2% mai putin comparativ cu intervalul similar din 2008.

Dintre indicatorii comertului cu mobila, cea mai mare scadere, de 35,6%, au avut-o importurile. Acestea s-au situat in primul semestru la 155,7 mil. euro. De cealalta parte, exporturile au avut un minus de 17,4% pana la 492,3 mil. euro.

In industria mobilei, la finalul primelor sase luni lucrau 56.800 de persoane, cu 22% mai putin raportat la perioada similara din 2008.

"Am parcurs multe etape dificile de-a lungul anilor, dar nicicand nu ne-am confruntat cu o asemenea situatie iesita din comun", spuneau reprezentantii APMR cu ocazia inceperii targului de mobila.

Cei mai mari jucatori din industrie sunt, potrivit Anuarului de Business al Romaniei, Mobexpert, Elvila, IKEA, Italsofa, Sortilemn, Staer, Lemet, Plimob, Silvarom si Alprom.

Firme precum Mobexpert, Elvila sau Silvarom au anuntat deja scaderi de doua cifre ale vanzarilor in primele luni ale anului. Dintre acestia singura companie care isi mentine prognoza de crestere este IKEA, care si-a bugetat un plus de 11-12% pentru anul financiar septembrie 2008-august 2009 (in lei).

In ceea ce priveste piata de mobilier de birou, unul dintre cele mai efervescente segmente din industrie in anii premergatori crizei, s-a intors la nivelul din 2005, scazand cu 50% in primele sase luni, conform datelor jucatorilor din domeniu.

Pana la sfarsitul anului, mobilierul de birou ar putea atinge valoarea de 40-60 milioane de euro. Corporate Office Solutions, unul dintre principalii jucatori pe aceasta piata, a raportat in prima jumatate a acestui an vanzari sub estimari, in scadere cu pana la 5% fata de perioada similara a anului trecut, ajungand la un volum de vanzari de 6,8 milioane de euro. Compania estima initial vanzari de opt milioane de euro in primele sase luni din 2009.

Piata de amenajari de birouri a fost afectata de anularea sau decalarea livrarilor cladirilor de birouri, dar si din cauza cererilor reduse din partea companiilor care amana sau refuza sa-si relocheze sau sa-si reamenajeze sediul.

Si vanzarile companiei Antares Romania, membra a grupului Antares, producator de scaune ergonomice de birou si fotolii manageriale, au scazut cu 20% in primul trimestru din 2009 fata de perioada similara a anului trecut, potrivit informatiilor furnizate de companie.

Jucatorii din industrie estimeaza ca tendinta de scadere se va mentine si in anii urmatori, pana in momentul in care se vor demara noi proiecte de constructii de locuinte.