Patronii spanioli au ajuns sa sparga banci ca sa isi plateasca salariatii

Autor: Catalina Apostoiu 25.09.2009

Contractorul in varsta de 52 de ani incerca cu disperare sa-si salveze afacerea. Incapabil sa-si plateasca angajatii si aflandu-se in pragul falimentului, Ausencio C. G., dupa cum este identificat de politia spaniola, a mers la banca, insa nu pentru un imprumut, scrie The New York Times.

Dupa rapoartele politiei, acesta a furat 80.000 de euro de la patru banci inainte de a fi prins pe cand incerca a cincea spargere langa Barcelona in luna februarie.

Jumatate din acesta suma provine de la primul jaf si a fost utilizata pentru plata angajatilor, dupa cum a declarat Ausencio la politie.

In conditiile in care rata somajului se apropie de 20%, cel mai ridicat nivel din Europa, iar economia este asteptata sa scada cu 4,2% in acest an, cazurile de jafuri bancare din acest an sunt cu 20% mai numeroase fata de anul 2007, conform Asociatiei Bancilor Spaniole.

"In ultimele luni a devenit clar ca Spania sufera de o inmultire a cazurilor de jafuri bancare", a declarat Francisco Perez Abellan, director al departamentului de Criminologie al Universitatii Camilo Jose Cela din Madrid. "Oamenii comit delicte din necesitate, nu-si mai pot continua stilul de viata si atunci recurg la jafuri". "Exista somaj, foame si bani in banci, iar cei trei factori se combina", spune Jose Manuel Murcia, reprezentant al unuia dintre cele mai mari sindicate din Spania, CC.OO. "Bancile refuza sa acorde credite, companiile au astfel probleme, ceea ce impinge in sus rata somajului".

"Oamenii nu-si pot plati ratele la creditele ipotecare. Astfel, e mai logic sa jefuiesti o banca decat o farmacie", a adaugat Murcia.

In ciuda acestei tendinte, oficialii bancari nu cred ca fenomenul jafurilor este atat de amplu si resping orice comparatie cu America din timpul Marii Recesiuni din anii '30. "Este un mit urban", a declarat Eduardo Zamora, director de securitate in cadrul Banco Sabadell, a patra mare banca a Spaniei. Jafurile bancare au fost mult mai numeroase la sfarsitul anilor '80 si inceputul anilor '90, adauga Zamora. Atata timp cat numarul acestor cazuri nu depaseste 500 pe an, situatia este sub control, spune Zamora.

In total, au fost inregistrate 165 de cazuri in primele patru luni ale acestui an, conform Asociatiei Bancilor Spaniole. Murcia spune, insa, ca numarul real al jafurilor este mai ridicat. In plus, el spune ca angajatii din secotrul bancar se confrunta cu riscuri in crestere din cauza inmultirii unitatilor cu numai unul sau doi angajati.

De fapt, Ausencio C. G. a vizat bancile cu numai un angajat, de obicei femeie, si a urmarit cu atentie miscarile victimei sale, cat si zona inainte de a actiona.

In timp ce suma obtinuta din primul jaf, de 50.000 de euro a fost folosita pentru plata angajatilor, sumele obtinute ulterior au fost alocate furnizorilor si cheltuielilor familiale, inclusiv pentru studiile fiicei sale din Londra, conform politiei.