Restructurarea creditelor existente este acum activitatea principala a bancherilor

Autor: Izabela Badarau 24.09.2009

Bancile nu se mai ocupa cu acordarea de credite din cauza contractiei puternice a cererii din partea clientilor, activitatea lor principala fiind acum gestionarea riscurilor in crestere pe care le prezinta portofoliile, afirma Patrick Gelin, presedintele BRD Soc-Gen, a doua mare banca de pe piata locala.

"De la inceputul acestui an observam o prabusire brutala a acordarii de credite. Doresc sa defiintez ideea ca bancile nu mai vor sa acorde credite. Lichiditatea este restabilita in sistemul bancar deja de cateva luni. Nu este deci o problema de oferta, ci o problema de cerere", a spus bancherul in cadrul Conferintei de risc de tara, organizata de Coface Romania.

In contextul crizei economice, bancile sunt in continuare ocupate, dar nu cu extinderea, ci cu gestionarea riscurilor care au crescut puternic.

"Activitatea principala a bancilor consta acum in restructurarea creditelor existente sau in gestionarea recuperarilor acestora. Riscurile din sistemul bancar au crescut puternic. Bancile din Romania erau per ansamblu pe pierdere in primul trimestru din acest an. Ponderea creditelor neperformante la nivelul sistemului bancar s-a dublat fata de anul trecut, pentru a ajunge la aproape 12%. BRD se afla intr-o situatie mai degraba favorabila. Nivelul nostru de neperformante este cu mult mai mic decat media din sistemul bancar", a spus Gelin.

Spre comparatie cu domeniul imobiliar, unde piata este, de asemenea, inghetata, revenirea pietei creditelor va fi mult mai lenta, considera bancherul.

"Atunci cand investitorii (in imobiliare - n.r.) vor considera ca nivelul preturilor a devenit corect, sunt sigur ca se vor relansa afacerile, iar aceasta relansare ar putea fi foarte rapida. In schimb, revenirea creditelor de consum va fi mult mai lenta, avand in vedere gradul de indatorare al populatiei. Insa nimeni nu cunoaste exact care va fi momentul. Primul semestru din 2010, al doilea semestru din 2011, nu stim."

Gelin considera ca in acest moment sunt trei mize importante pentru Romania: gestionarea mai buna a finantelor publice, dezvoltarea proiectelor de infrastructura si incurajarea tinerilor romani cu studii in strainatate sa se intoarca in tara. "Aceasta reprezinta o pierdere pentru economia si societatea romaneasca, mai grava decat o scurgere de capital."