Speculatorii trec de pe blue-chips-uri pe alte titluri

Autor: Rares Jitianu 24.09.2009

Bursa de Valori a inchis in scadere sedinta de tranzactionare de ieri, consemnand corectii usoare dupa aprecierile din ultimele doua zile, in ciuda evolutiei pozitive a pietelor externe pe parcursul sedintei trecute.

Cele mai lichide zece companii din piata, grupate in indicele BET, au pierdut ieri 0,2%, in vreme ce indicele general al pietei BET-C a inchis sedinta in jurul nivelului de miercuri. Cele cinci societati de investitii financiare au cunoscut ieri o evolutie contrara trendului urmat de majoritatea companiilor listate, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, inchizand sedinta in crestere cu 0,6%.

"De la anuntul privind pragul de detinere la SIF-uri am avut parte de cresteri de 4-5% pe societatile de investitii financiare, insa o astfel de decizie a Comisiei a fost luata deja in considerare in aprecierile anterioare. Probabil ca un vot pozitiv in Senat va avea un impact mai puternic asupra evolutiei SIF-urilor", spune Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction.

Topul rulajelor a fost condus din nou de actiunile SIF Oltenia (SIF5), valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile respective atingand 4,2 mil. lei (1 mil. euro). Compania de foraj si constructii Dafora Medias (DAFR) a inregistrat ieri a cincea lichiditate din piata, dupa SIF-uri, actiunile societatii atragand investitii totale in valoare de 1,6 mil. lei (0,4 mil. euro).

Un rulaj important a fost inregistrat ieri si de actiunile Impact Bucuresti (IMP), de 0,6 mil. lei (circa 150.000 de euro). Actiunile Impact au crescut ieri cu pana la 20%, dupa ce operatorul de piata a extins limita de variatie, fiind prima decizie de acest fel.

Sectorul energetic a inregistrat ieri o crestere de circa 1,1% pe indicele de ansamblu BET-NG, in conditiile in care actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) si Transgaz Medias (TGN) au crescut cu 0,9%, respectiv cu 1,1%, iar titlurile Petrom (SNP) au pierdut 2,6%.

"Piata a parut rupta in doua in sedinta de ieri. Am avut o serie de societati care apar mai putin in prim-plan de obicei, gen Impact sau Dafora, care au inregistrat cresteri puternice. Practic, la Impact am avut parte de prima extindere a limitei de variatie in sedinta de ieri. Actiunile lichide, blue-chips-urile, nu mai ofera perspective foarte bune speculatorilor, acestia indreptandu-si atentia si catre alte titluri", spune Brendea.

Acesta este de parere ca in momentul de fata trendul pozitiv pe care l-a luat Bursa de Valori este un castig, in conditiile in care acesta incurajeaza investitorii sa vina la Bursa.

Pe plan international, principalii indici au inregistrat evolutii pozitive in sedinta de tranzactionare de ieri. Indicele german DAX se aprecia inainte de inchiderea sedintei de tranzactionare cu 0,3%, indicele francez CAC-40 crestea cu aproape 0,4%, in vreme ce indicele FTSE 100 din Marea Britanie avansa la randul sau cu 0,1%. In Statele Unite, cel mai important indice, Dow Jones Industrial Average (DJIA), a deschis sedinta de tranzactionare de ieri in crestere cu 0,5%.

De urmarit astazi