Seful CSSPP: Sa nu ne facem iluzii ca toti cei care contribuie la fonduri private vor avea pensii suficiente

Autor: Angela Placinta 27.09.2009

Cea mai importanta masura care trebuie luata in piata pensiilor private este majorarea contributiilor platite de participanti pana la nivelul maxim posibil pe care si-l poate permite guvernul, deoarece in caz contrar reforma sistemului de pensii nu va avea niciun efect si multi angajati vor avea venituri insuficiente dupa pensionare, afirma Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

"Nu trebuie sa ne facem iluzii ca toti cei care contribuie la sistemul privat de pensii vor avea pensii suficiente, vor fi si unii care vor avea pensii mici. Prima masura care trebuie luata este majorarea contributiei pana la cat isi permite statul in cazul pensiilor obligatorii (pilonul II) si la cat isi permite participantul in cazul celor facultative (pilonul III)", spune Oancea intr-un interviu acordat ZF. El considera ca minimum 15% din veniturile personale ar trebui sa reprezinte contributii la pensiile private, astfel incat dupa 20-30 de ani sa ai o pensie comparabila cu venitul din perioada activa. "Altfel, reforma pensiilor nu-si va atinge scopul."

CSSPP supravegheaza o piata formata din 12 fonduri de pensii obligatorii si 13 fonduri de pensii facultative, activele totale ale acestora fiind de circa 480 de milioane de euro. In cativa ani fondurile de pensii vor trece pragul de un miliard de euro la active.

Contributia la pensiile obligatorii este "inghetata"

In prezent fiecare angajat care este client al unui fond de pensii obligatoriu contribuie lunar cu 2% din venitul sau brut, la fel ca in 2008, desi anul acesta contributia trebuia sa urce la 2,5%.

Banii care merg la fondurile de pensii private se scad din cei care merg la bugetul asigurarilor sociale, iar din cauza adancirii deficitului acestui buget guvernul a decis sa inghete contributia la nivelul de 2%. Potrivit legislatiei in vigoare, insa, aceste contributii trebuie sa se majoreze cu 0,5 puncte pe an in primii opt ani de la lansarea sistemului, adica de la 2% in 2008 la 6% in 2016.

"Majorarea contributiei s-ar fi putut face din banii de la FMI (care sa compenseze deficitul bugetului de asigurari sociale - n.r.). Ce ar fi insemnat la miliardele care s-au negociat inca o suta-doua de milioane de euro pentru sistemul de pensii private?", se intreaba presedintele CSSPP.

La fondurile de pensii de pilon II, care au peste 4,8 milioane de clienti in prezent, sunt obligati sa adere toti angajatii cu varste de sub 35 de ani, in timp ce pentru cei care au intre 35 si 45 de ani aderarea este optionala.

La fondurile de pensii facultative (pilonul III) poate adera oricine, dar contributiile sunt limitate prin lege la maximum 15% din venitul lunar. Aceste fonduri au circa 175.000 de clienti, dar activitatea lor a incetinit semnificativ in ultima vreme din cauza faptului ca putine firme le mai ofera angajatilor ca beneficiu pensii facultative.

"Poate in 2011-2012 va mai creste numarul de fonduri, atunci cand se va vedea clar ca piata isi revine."

"Sunt manageri care se gandesc de doua ori inainte de a se angaja in pensii private"

De la lansarea fondurilor de pensii private in septembrie 2007, CSSPP le-a aplicat mai multe sanctiuni si amenzi administratorilor si agentilor de marketing. Cea mai mare sanctiune a fost cea aplicata ING Pensii si ING Asigurari in vara anului trecut: peste 380.000 de euro, adica 0,5% din capitalul social cumulat al celor doua societati, deoarece au externalizat activitatea de investitie a fondurilor pe care le administreaza catre o subsidiara a grupului, lucru care nu este permis de legislatie.

"In prezent mergem pe ideea de a sanctiona persoanele responsabile de anumite operatiuni, nu neaparat directorii generali. Din acest motiv, sunt multi manageri care se gandesc de doua ori inainte de a se angaja in pensii private, de teama sa nu primeasca o amenda care sa le afecteze cariera. Incercam sa fim drastici in masuri, chiar daca uneori par exagerate, pentru a-i responsabiliza pe cei care lucreaza in domeniu."