Apar primele semnale ale revenirii pietei muncii in SUA: Companiile americane reincep recrutarile anul viitor. Angajatii joaca dur si cer salarii mai mari

Autor: Adelina Mihai 27.09.2009

Mai mult de jumatate din angajatorii americani (53%) intentioneaza sa angajeze personal cu program de lucru full time incepand de anul viitor, arata rezultatele celui mai recent sondaj realizat de firmele de recrutare. Acestea sunt primele semnale ale revenirii pietei muncii din SUA.



IT-ul, serviciile si vanzarile sunt primele trei domenii in care angajatorii estimeaza ca vor face noi recrutari, fiind convinsi ca ceea ce a fost mai rau a trecut, arata sondajul realizat de firma de recrutare Robert Half International si liderul mondial in recrutarea online, CareerBuilder.com.

In vreme ce jumatate din angajatorii spun ca intentioneaza sa faca angajari in regim full-time anul viitor, patru din zece vor sa angajeze specialisti pe baza de contract, pe o perioada temporara sau pe proiecte, iar o proportie similara vor sa angajeze muncitori cu program de lucru part-time.

In ciuda cifrelor oficiale, care arata ca exista 14,5 milioane de someri in SUA in acest moment, majoritatea angajatorilor sustin intampina dificultati in gasirea candidatilor care sa aiba aptitudinile necesare pentru a ocupa pozitiile libere. Mai mult decat atat, recruiterii spun ca patru din zece CV-uri pe care le primesc provin de la candidati necalificati.

Intr-adevar, aproape jumatate din angajatorii intervievati spun ca aplicantii care nu sunt calificati reprezinta cea mai frecventa provocare atunci cand vor sa faca noi angajari, dupa care urmeaza candidatii calificati care ezita sa paraseasca actualele locuri de munca.

Dificultatile in gasirea candidatilor potriviti explica de ce atat de multi angajatori sunt dispusi sa negocieze salarii mai mari pentru candidatii calificati, in ciuda faptului ca piata muncii este instabila, iar climatul economic nesigur.

Vor salarii mai mari de la anul

Si nu numai noii angajati vor juca dur. Jumatate din angajatii care au participat la sondaj au mai precizat ca, daca situatia economica se imbunatateste, cea mai eficienta modalitate prin care ar ramane in companie va fi prin intermediul cresterilor salariale.

In acest sens, aproape trei din zece angajati sunt hotarati sa ceara o majorare salariala.

Cu toate acestea, patru din zece manageri au spus ca atunci cand economia se va imbunatati, cresterile salariale vor fi principala lor metoda de a-si pastra angajatii de top.

Insa vor fi aceste masuri suficiente? Luna trecuta, rezultatele cercetarilor realizate de firma de consultanta Deloitte au avertizat ca la sfarsitul recesiunii va exista un "tsunami de CV-uri" odata ce angajatii nemultumiti, care au fost constransi sa ramana in companie din cauza contextului economic, vor cauta noi oportunitati.

Pentru moment, companiile care au facut disponilizari masive si care nu au avut o comunicare buna cu angajatii ramasi ar putea sa sfarseasca intr-o situatie in care singurii oameni ramasi vor fi cei la care nu s-ar fi gandit sa-i piarda sub nicio forma.

Astfel, atat pentru angajatori, cat si pentru recruiteri, viitorul pare a fi o cursa dificila in ceea ce priveste gasirea angajatilor. De aceea, cuvantul de ordine pentru piata muncii din SUA pentru anul viitor va fi "volatilitatea