Primul mall Gold Plaza, gata in septembrie 2010: Va finanta Immoeast si al doilea mall in Baia Mare?

Autor: Cristi Moga 27.09.2009

Structura mallului Gold Plaza din Baia Mare a fost ridicata, iar companiile Futureal si Immoeast, care dezvolta impreuna acest proiect, spun ca inaugurarea centrului comercial de 97 milioane de euro este programata pentru luna septembrie a anului viitor.

Mallul este dezvoltat de catre compania maghiara Futureal, dar austriecii de la Immoeast ar urma sa devina proprietari ai proiectului in momentul finalizarii.

Pe de alta parte, Immoeast si-a asumat in urma cu doi ani finantarea si cumpararea unui al doilea proiect din Baia Mare, Radius, dezvoltat de compania RED Management Capital, la care lucrarile nu au fost deocamdata incepute.

"Sunt aproape sigur ca am reusit sa inchidem orasul pentru alte dezvoltari. In opinia noastra, acest mall va acoperi nevoile orasului pentru urmatorii cinci-zece ani. In plus, bancile nu sunt interesate sa finanteze in aceasta perioada alte proiecte", a declarat Gabor Futo, CEO si actionar al companiei Futureal, raspunzand la intrebarea daca Immoeast va finanta constructia unui al doilea proiect in oras.

Reprezentantii Immoeast prezenti la evenimentul de finalizare a structurii mallului Gold Plaza au refuzat sa comenteze pe aceasta tema.

Dezvoltatorii de centre comerciale au devenit mult mai atenti in ceea ce priveste inceperea de noi proiecte, dupa ce piata a demonstrat ca o serie de orase nu pot sustine vanzarile din doua sau mai multe proiecte de retail.

Baia Mare este un oras cu circa 140.000 de locuitori in care functioneaza in prezent un hipermarket Real, cu o galerie comerciala, si au mai fost anuntate alte doua proiecte - Atrium Center si Radius - la care lucrarile nu au fost inca incepute.

"Este greu de crezut ca in conditiile actuale de piata si tinand cont de experienta din alte orase, dezvoltatorii vor mai incepe in curand constructia unui al doilea centru comercial in Baia Mare, dupa ce va aparea Gold Plaza. Daca pana anul trecut dezvoltatorii si bancile se aventurau, acum toti vor sa mearga la sigur, astfel ca nu cred ca vom mai intalni curand o noua situatie ca la Suceava, unde sunt trei centre comerciale intr-un oras mic", a comentat si Georgiana Andrei, directorul departamentului de retail al firmei de consultanta imobiliara Colliers International, agentul de inchiriere al proiectului.

Criza financiara a facut ca retailerii sa fie reticenti inclusiv pentru ocuparea primului centru comercial din oras.

"Intervalul dintre octombrie 2008 si aprilie 2009 a fost unul de teama pentru retaileri, dar consideram ca aceasta perioada a trecut", spune Eran Socher, managing director al Futureal.

"Din informatiile noastre, salariul mediu lunar este sub 300 de euro in Baia Mare", a spus Georgiana Andrei de la Colliers.

Printre viitorii chiriasi ai mallului Gold Plaza din Baia Mare se numara Altex, Deichmann, New Yorker sau operatorul de cinematografe Cinema City, dezvoltatorii fiind in prezent in negocieri cu un operator de hipermarket care va deschide in cadrul proiectului.

Mai mult de jumatate din bugetul de 97 mil. euro al proiectului a fost deja investit, banca finantatoare fiind MKB Bank.

Compania maghiara Futureal mai este implicata si in dezvoltarea ansamblului rezidential Cordia din Baneasa, format din 112 apartamente a caror finalizare este programata pentru septembrie 2010.