Cel mai mare intreprinzator roman din constructii: Nu avem nevoie de stat. Din pacate masurile anticriza ale statului nu ne-au ajutat la dezvoltarea afacerii

Autor: Catalin Lupoaie 27.09.2009

Cezar Rapotan,
proprietarul Arabesque, afirma ca mediul privat se poate descurca singur, iar statul trebuie sa invete de la privati cum se face o restructurare eficienta.



In conditiile in care constructorii asteapta salvarea industriei de la stat, Rapotan afirma ca "din fericire" masurile anticriza ale guvernului nu au incurcat evolutia afacerilor companiei. Intrebat cum i-a influentat businessul programul anticriza in acest an, Rapotan a declarat: "Nici nu stiu cum sa va raspund... Din pacate masurile guvernamentale anticriza nu au ajutat dezvoltarea afacerii sau din fericire masurile anticriza nu ne-au incurcat. In acest moment nu avem nevoie si nu asteptam vreun ajutor direct din partea guvernului".

Arabesque, cel mai mare distribuitor de materiale de constructii de pe piata locala, este prezent si pe pietele externe, in Moldova, Ucraina, Bulgaria si Serbia si are afaceri totale de 550 mil. euro si 5.000 de angajati, dintre care 3.300 sunt in Romania. Compania a redus drastic cheltuielile inca de anul trecut din septembrie, cand vanzarile au inceput sa scada. Spre comparatie, in acea perioada guvernatorul BNR si guvernul afirmau ca nu exista premise pentru o aterizare brusca a economiei.

Rapotan, desi conduce a doua companie privata romaneasca, este mult mai discret comparativ cu cei mai cunoscuti miliardari romani, Dinu Patriciu, Ion Tiriac sau Ioan Niculae de la Interagro si nu acorda decat foarte rar interviuri. El detine impreuna cu sotia sa actiunile Arabesque in mod direct, intr-o perioada in care multi antreprenori romani infiinteaza off-shore-uri in Cipru pentru a evita birocratia romaneasca.

Omul de afaceri considera ca singurul mod in care guvernul poate ajuta in prezent economia este sa faca restructurari masive si sa reduca deficitul. De la inceputul anului statul a redus doar circa 2.500 de locuri de munca, in timp ce companiile private au fost nevoite sa renunte la peste 200.000 de angajati de la inceputul anului. In plus, cheltuielile statului cu personalul au crescut si a fost nevoit sa se imprumute pentru a plati salariile, chiar daca la inceputul anului guvernul afirma ca principalul target este restructurarea sectorului bugetar. Tot el spune ca guvernul ar trebui sa actioneze in aceste momente ca o firma cu capital privat si sa-si reduca drastic costurile.

"Este foarte important ca acesta (guvernul-n.r.) sa actioneze in aceste momente exact ca o firma cu capital privat, sa-si reduca drastic costurile, sa faca restructurarile necesare astfel incat pe de o parte sa-i ramana disponibile fondurile necesare realizarii investitiilor din infrastructura si pe de alta parte reducand deficitul, sa micsoreze riscul devalorizarii monedei nationale", sustine Rapotan. Totusi, el considera ca cea mai mare problema cu care s-a confruntat compania a fost franarea brusca a creditarii, fapt care a condus rapid la inghetarea proiectelor imobiliare.

Businessul Arabesque s-a comprimat in primele opt luni cu circa 20% comparativ cu perioada similara a anului trecut, odata cu scaderea activitatii din constructii, dar si din cauza circuitului greoi al platilor de la stat catre constructori.

Cezar Rapotan din Galati detine a doua companie privata romaneasca dupa Interagro, cu afaceri anuale de peste o jumatate de miliard de euro in cinci tari. De la un mic depozit in Galati deschis in 1994, Arabesque are in prezent 19 centre comerciale si a devenit cel mai mare distribuitor local de materiale de constructii.