Raiffeisen relaxeaza conditiile de creditare din Europa de Est

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 28.09.2009
Raiffeisen International, al doilea mare creditor din Europa Centrala si de Est, isi relaxeaza din nou conditiile de acordare de credite in regiunea fost comunista a Europei, in contextul stabilizarii economiilor si monedelor de aici, scrie agentia de presa Thomson Reuters.
Directorul financiar al bancii, Martin Gruell (foto), a declarat ca politicile restrictive introduse dupa prabusirea Lehman Brothers au fost relaxate in unele din cele 17 tari in care creditorul desfasoara operatiuni.
El a declarat ca rata de crestere a creditarii in regiune va fi din nou alcatuita din doua cifre, dar nu va mai atinge nivelurile de varf anterioare, in parte din cauza conditiilor mai severe de finantare si a cerintelor mai dure de capital pentru banci. "Imediat dupa criza Lehman Brothers am inasprit conditiile de creditare, iar acum le relaxam in tarile in care vedem ca redresarea este aproape", a declarat Gruell.
Oficialul a aratat ca printre tarile in legatura cu care Raiffeisen este mai increzatoare acum se numara Cehia, Polonia, Slovacia si Slovenia in special, in timp ce Ucraina si Ungaria raman tarile cu cele mai sumbre perspective.
Pentru sustinerea fragilei reveniri a activitatii economice in Europa de Est, este esential ca banci occidentale ca Raiffeisen si Erste Group Bank cu sediul in Viena si UniCredit din Italia sa reia creditarea.
Gruell a avertizat insa ca mediul in care opereaza bancile este in continuare caracterizat in principal de o crestere a volumului de credite neperformante, tendinta ce se va mentine in cea mai mare parte a anului viitor in ciuda revenirii pe crestere a economiilor.
Volumul de credite neperformante al Raiffeisen a inregistrat mai mult de o dublare de la sfarsitul anului trecut, pana la 6,8% din volumul total de credite pana in iunie, in cea mai mare parte in legatura cu Ucraina, Rusia si Balcani.
"Ne asteptam la un varf in anul 2010 si o redresare semnificativa a castigurilor din sectorul bancar in anul 2011", a declarat Gruell.
Conform lui Gruell, cresterea creditarii in Europa de Est va fi limitata pe termen lung de costurile mai ridicate de finantare si cerintele mai stricte de capital impuse bancilor.
Creditul de retail in monede forte la rate mai scazute nu va disparea, dar va deveni mai restrictiv.
Ce se va intampla totusi cu cresterea economica din regiune pe fondul acestor schimbari? "Cred ca este o schimbare pozitiva, pentru ca ne indreptam catre o crestere sanatoasa", a declarat Gruell. "Cresterea va fi mai controlata, mai moderata, insa regiunea va fi din nou motorul de crestere al Europei".