FMI se autofelicita: Am facut treaba buna in Est

Autor: Cristina Roşca 29.09.2009
Fondul Monetar International considera ca a actionat eficient in combaterea recesiunii mondiale, in special in Europa de Est, o afirmatie ce va conduce la numeroase dezbateri privind abilitatile FMI de a combate criza, scrie The Wall Street Journal.
"Programele sustinute de fond ajuta statele sa tina piept celei mai dificile crize", potrivit concluziilor autoevaluarii facute de FMI, care mai spune ca a fost "remarcabil" cum statele au reusit, cu ajutorul imprumuturilor de la Fond, sa evite adancirea crizelor bancare. Raportul analizeaza 15 programe de creditare ale FMI, care au fost aprobate incepand cu septembrie 2008. In aceasta perioada, conform FMI, 163 mld. dolari (111 mld. euro) au fost puse la dispozitia statelor.
FMI - prieten sau dusman?
FMI a fost pus la zid de mai multe ori pentru ca a impus conditii mult prea aspre pentru creditele acordate statelor emergente, cerandu-le acestora sa isi privatizeze industriile, sa isi liberalizeze pietele si sa reduca simtitor deficitele bugetare - conditii care uneori au condus la inasprirea situatiei economice. Statele din Asia sunt cele care prezinta cele mai adanci cicatrici. Dupa criza asiatica din '97-'98 putine state din regiune au mai apelat la ajutorul FMI. Ele au construit in schimb rezerve financiare uriase, care sa le ajute sa faca fata crizelor viitoare.
Tonul - de autofelicitare - al raportului ar putea provoca nemultumire in randul statelor afectate de criza. Un raport al Centrului de Cercetare Economica si Politica - o organizatie cu orientare de stanga din Washington - facut public inainte de studiul FMI, afirma ca institutia nu a permis statelor ce aveau nevoie de imprumuturi sa isi majoreze suficient de mult deficitele.
"FMI, in special datorita resurselor sale recent majorate, este capabil sa ofere statelor valuta necesara pentru a le permite sa puna in practica politici anticiclice", potrivit raportului organizatiei.
FMI invata din critici
Fondul a anuntat ca a invatat din criticile ce i-au fost aduse, iar acum cere statelor mult mai putine schimbari de politica, si impune mult mai putine constrangeri fiscale si monetare. A fost mai usor pentru state sa se adapteze astfel la criza, potrivit raportului FMI.
Cu toate acestea, FMI nu a acordat credite "gratis". In timp ce sustinea SUA, tarile vest-europene si China sa isi stimuleze economia chiar in detrimentul majorarii deficitelor, Fondul cerea statelor est-europene sa reduca cheltuielile, in unele cazuri reducerile impuse fiind chiar drastice.
FMI argumenteaza ca tarile est-europene erau deja puternic indatorate si nu isi puteau permite sa isi majoreze deficitele, spre deosebire de statele dezvoltate.
Revenire lenta pentru statele ajutate de FMI
Desi FMI afirma ca interventia sa a fost salvatoare, Fondul anunta ca 20 de state care au beneficiat de ajutoare internationale de la creditorul cu sediul la Washington ar putea sa isi revina din criza mai lent, provocarile din sectorul fiscal urmand sa apara in anii ce vor urma. FMI, care a intervenit salvator in mai multe state din intreaga lume, din Pakistan pana in Islanda, anunta in acelasi raport ca desi exista semne de stabilizare economica in statele afectate de criza, multe tari ar putea avea nevoie de prelungirea asistentei internationale. Fondul a numit Letonia, Islanda si Ucraina ca fiind tarile care intampina cele mai mari dificultati. FMI a sfatuit oficialii din intreaga lume sa nu renunte la programele de stimulare economica prea curand.
"Revenirea din criza a statelor care au incheiat acorduri cu FMI va fi lenta, iar drumul va fi presarat cu riscuri crescute", potrivit raportului.